Gračanica: Strategijom rešavati probleme Roma

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je predstavnike romskih organizacija, sa kojima je razgovarao o aktuelnim problemima koji brinu ovu populaciju, ali i o pomoći koju može pružiti lokalna samouprava.

Kako se u saopštenju opštine navodi, u konsturktivnom razgovoru dogovorena je izrada strateškog dokumenta, kojim bi se identifikovali i rešavali najveći problemi romske zajednice.

„Kao najveće probleme identifikovali smo loše stambene uslove, siromaštvo i nedostatak obrazovanja. Čuo sam dosta korisnih stvari i načelno je dogovoreno da do 8. aprila izradimo strateški dokument oko saradnje Opštine Gračanca i romske zajednice koji bi se odnosio na rešavanje tih problema“, kazao je Popović nakon sastanka.

Predstavnici romskih organizacija bili su zadovoljni održanim sastankom sa prvim čovekom Opštine Gračanica i zainteresovanošću lokalne samouprave za aktuelne probleme.

„Bilo je potrebno da sednemo i razgovaramo o gorućim problemima koje moramo rešiti. Potrebna je zdrava incijativa i nadam se da ćemo ovim strateškim dokumentom i saradnjom sa lokalnim strukturama rešiti ili smanjiti probleme“, kazao je nakon sastanka Gazmen Salijević iz Evropskog centra za pitanja manjina (ECMI).

U saopštenju se dodaje i to da je tema razgovora bila je i mogućnost pronalaženja sredstava za angažovanje romskog prevodioca, s obzirom da je romski jezik u opštini Gračanica jezik u službenoj upotrebi. Predsednik Popović je istakao da je određeni broj Roma zaposlen u sektoru obrazovanja, zdravstva i komunalnom preduzeću.

Osim predstavnika ECMI na sastanku sa predsednikom Opštine bili su i predstavnici organizacija VOREA i Romske incijative „Hak“.

Comments

Pročitaj još