Simić: Najpre ZSO pa sve ostalo

Srbi 1.767 dana čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština, kao i na ispunjenje ostalih uslova iz koalicionog sporazuma kako bi unapredili život na KiM, kaže za RTS poslanik Srpske liste Igor Simić. Pitanje demarkacije sa Crnom Gorom treba u budućnosti rešavati, smatra Simić.

Vanredna sednica kosovske skupštine zakazana za sinoć odložena je kako bi se obezbedilo prisustvo većine poslanika, potrebnih za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.
Odlaganje vanredne sednice zatražili su kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj.

Igor Simić, poslanik i portparol Srpske liste, rekao je za RTS da je za Srbe glavno pitanje Zajednica srpskih opština, a da je pitanje demarkacije nešto što treba u budućnosti da se rešava.

“Kada govorimo ovom pitanju, ono je od prvorazrednog značaja za Albance, a nama nije od tolike važnosti. Mi 1.767 dana čekamo ZSO, a čekamo i ispunjenje ostalih tačaka iz koalicionog sporazuma kako bismo unapredili život Srba na KiM – o tome Srpska lista želi da razgovara, a demarkacija će možda jednog dana doći na red”, rekao je Simić.

Objašnjava da ima dovoljno glasova da se ratifikuje sporazum o demarkaciji, ali da oni hoće učešće Srba kako bi manifestovali multietnički karakter.

“Za nas to pitanje treba u budućnosti rešavati, a ne sada. Najpre ZSO – pa ostalo”, naveo je Simić.

Kada su u pitanju novi navodi o formiranju kosovske vojske, Simić je rekao da je na Kosmetu, prema Rezoluciji 1244, Kfor jedina ligitimna, oružana sila i da će tako i ostati. Stav Srpske liste se neće promeniti, mi smo apsolutno protiv kosovske vojske istakao je Igor Simić.

Tehnički dijalog Beorgada i Prištine nastavlja se 26. februara u Briselu. Na dnevnom redu će biti Zajednica srpskih opština, diplome, tablice.

“Dijalog nema alternativu, ali dijalog u kojem je iskren pristup obe strane. Beograd želi kompromis koji će omogućiti normalan život i trajni mir, ali sa druge strane nedostaje iskrenost i želja da se primeni dogovoreno, a zatim pristupi i trajnom rešenju ovog pitanja”, zaključio je Simić.

Izvor: RTS

Comments