• Početna>
  • Vesti>

Na Raminu izjavu reagovala EU : Izjave koje ne doprinose izgradnji dobrih odnosa

Foto: Tanjug
Izjave koje se mogu protumačiti kao političko uplitanje u susedne zemlje nikako ne doprinose izgradnji dobrih susedskih odnosa na Zapadnom Balkanu”, izjavila je danas u Briselu predstavnica za štampu Evropske komisije Katrin Rej, koja je time odgovorila na pitanje novinara kako EU gleda na izjavu Rame u Prištini.
Rej je rekla da su “lideri EU pružili neopozivu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i sa zemljama tog regiona će EU nastaviti da deluje bilateralno na njihovom odgovarajućem putu ka Uniji i u pravcu bolje regionalne saradnje”.
Ona je ocenila da “saopštenja koja se mogu protumačiti kao političko uplitanje u susedne zemlje nikako ne doprinose izgradnji dobrih susedskih odnosa”.
“EU otud očekuje da sve države regiona grade konstruktivne odnose i saradnju i pospeše snažniji program reformi kako bi napredovale na putu integracije u Uniju”, rekla je Rej.
Rama je u Prištini na obeležavanju godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova rekao da će “Albanija i Kosovo imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije”.
“Zašto da nema čak i jednog predsednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbednosne politike”, naveo je albanski predsednik.
Izvor: Beta / RTV Puls

Comments

Pročitaj još