• Početna>
  • Vesti>

Dijalog o KiM: Bez Srbije nema rešenja kosovskog problema

Novi okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga pokazuje da je u Srbiji došlo do intelektualne mobilizacije po pitanju rešavanja problema KiM, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On je pojasnio da konačni sud o modelima rešavanja pitanja KiM neće dati nijedna od velikih sila i oni politički krugovi koji misle da imaju “sve karte u svojim rukama”.

Bivši ministar inostranih poslova Vladislav Jovanović kaže da do sada nije pominjan dokument koji je generalni sekretar UN poslao novoj vlasti posle 5.oktobra, u kome piše da Srbija prijem u UN treba da bazira na avnojevskim granicama, i navodi da je reč o dokumentu koji je stigao posle 1999. godine.

“Briselski pregovori su rezultat rada ili nerada prethodne vlade. Istorija će dati svoju reč. Ti pregovori su usmereni na naše suočavanje sa realnošću, a pregovori kao takvi ne mogu da dovedu do pravičnog cilja” – ocenio je Jovanović.

“Mic po mic” do nove realnosti.

Kako kaže, cilj sponzora Albanaca je da se Srbija “mic po mic” dovede do toga da prihvati novu realnost, a dodao je i da se mišljenja razlikuju po pitanju za koga vreme radi.Primetio je da su posle deset godina od samoproglašenja Kosova izostali rezultati da Kosovo postane svetski priznata država, te da je secesija sve manje popularna.”Sada (Albanci) pre mogu da očekuju proces osipanja priznanja nego progresivni proces povećavanja priznanja”, rekao je on i ukazao da je ta teritorija i dalje “crna tačka” u Evropi – istakao je on, i naveo da bez Srbije nema rešenja, a da se Srbiji, koja ne sme da popusti pritiscima, za to mora ponuditi odgovarajuća kompenzacija.Kosovu jedino nedostaje stolica u UN.

 

Andreja Savić, profesor na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost i bivši direktor BIA smatra da bi svako odricanje Srbije od Kosova i Metohije dalo nosiocima NATO agresije pravnu i moralnu satisfakciju i opravdanost napada 1999.
Komentarišući ideje o realnoj uniji nezavisnih država, podeli Kosova, normalizaciji bez priznanja, oslanjanja na različite modele od dve Nemačke, do severne Irske, Kipra i drugih, Savić kaže da za mnoge od njih ima argumenata i za i protiv.
Kada je reč o “statusu kvo”, argumenti za su izmenjena geopolitička situacija u svetu, aktuelna pozicija Srbije, a protiv – da Srbija nema ingerencije od 1999.
“Kosovo je sve prisutnije na međunarodnoj sceni, sa zvezdicom ili bez. Jedino im nedostaje stolica u UN. Prioritet vlasti u Prištini je skoncetrisan na priznavanju nezvaisnosti i to moramo imati na umu “- rekao je on.
Mogućnost primene modela dve Nemačke je prisutna i može da se razmišlja u tom pravcu, kaže on, ali ukazuje i da su nesporne razilke u smislu da se u toj zemlji radilo o istom narodu, sa istom religijom i kulturom.

 

Dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbedost Nenad Đorđević je kazao da bi mirovna konferencija trebalo što pre da se organizuje, dok je Branko Krga nekadašnji načelnik Generalštaba govorio o tome da u svim nastupima treba potencirati da Srbija nije izazvala sukobe već albanski eksremisti uz stranu podršku.
“Pošto je pravno obavezujući akt beli papir, to je prilika da naša diplomatije utiče na sadržaj i karakter” – rekao je Krga.
Prema njegovim rečima, vojska bi trebalo da nastavi saradnju sa SAD, Rusijom, susednim zemljama i da održava dobre kontakte sa snagama KFOR-a.

 

Izvor : Tanjug / Blic / TV Most

Foto : Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još