Odlazak Švendimana mogao bi da odloži podizanje prvih optužnica

Najave da će Dejvid Švendiman otići narednog meseca sa mesta specijalnog tužioca Suda za ratne zločine nekadašnje Oslobodilačake vojske Kosova krajem 90-ih godina prošlog veka, mogao bi da odloži napore za podizanje prvih optužnica, piše “Rojters”.

Švendiman, koji je na čelu tima za istraživanje zločina na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine, napušta tu funkciju 31. marta kada mu ističe trogodišnji mandat.

U saopštenju objavljenom u četvrtak, prenosi Rojters, Švendiman je rekao da njegov odlazak ne ukazuje na promenu politike ili posvećenosti radu kancelarije specijalnog tužioca.

Britanska agencija, ipak, navodi da stručnjaci smatraju da će Švendiman, koji je godinama vodio istrage o mogućim zločinima na Kosovu i za kojeg se smatralo da je blizu podizanja prve optužnice, biti teško zameniti.

“Ovo je nesumnjivo korak unazad”, ocenjuje ekspertkinja za ratne zločine na Univerzitetu u Utrehtu Iva Vukušić, za koju agencija navodi da pažljivo prati rad suda na Kosovu.

“Ono što instituciji sada treba je stabilnost, dok se sprema za podizanje optužnica, i dok se suočava s napadima određenih kosovskih političara”, dodala je Vukušićeva.

Rojters primećuje da odlazak Švendimana usledio ubrzo nakon što je grupa kosovskih poslanika, koja se protivi sudu, odustala od pokušaja da se ukine zakon kojim se on formira, “popuštajući pred pritiskom EU i SAD”.

Iz Švendimanove kancelarije ranije je saopšteno da će Kvaj Hong Ip, Švendimanov zamenik, nastaviti njegov rad kao vršilac dužnosti specijalizovanog tužioca.

Izvor : RTS

Comments