• Početna>
  • Vesti>

Mesec dana od ubistva Ivanovića – istraga bez rezultata

Mesec dana od ubistva lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija pravda” Olivera Ivanovića navršava se danas, a ubice i nalogodavci još nisu otkriveni.

Ivanovićeva glavna saradnica Ksenija Božović u izjavi za agenciju Beta izrazila je razočaranje tokom istrage i poručila da je potrebno da se u istragu uključe i Beograd i Priština ako žele da rasvetle ubistvo.

Božović je izrazila nezadovoljstvo što istraga nije došla do rezultata mesec dana nakon ubistva.

“Dug period je prošao, nismo dobili ništa zvanično od nijedne institucije, čak ni opremu koju su nam uzleli u istrazi, a odgovor da je sve u inostranstvu”, rekla je Božović i dodala da na pitanje gde je oprema tačno nije dobijen odgovor.

“Ostaje da čekamo, razočarani u tok istrage, i u svakodnevna prepucavanja Beogarda i Prištne”, rekla je Božović za agenciju Beta.

Advokat Nebojša Vlajić ocenio je da je vreme da se nadležne institucije oglase i porodici i javnosti kažu čime istraga raspolaže.

“Vreme je da se kaže čime istraga raspolaže ako nemaju ništa konkretno neka to i kažu”, rekao je Vlajić agenciji Beta i dodao da o istrazi može da se čuje samo od političara ali ne i od nadležnih institucija.

Vlajić je rekao i da nema nikakvih podataka o toku istrage.

“Vreme je da nadležni nešto zvanično kazu – policija i tužilastvo a ne političari”, rekao je Vlajić.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je za N1 danas da su motivi zločina kriminalne prirode, da će počinioci biti otkriveni iako će istina nekoga boleti. Tači je dodao da će Priština sarađivati sa Beogradom u cilju rasvetljavanja ubistva.

Ivanović je ubijen iz pištolja sa šest metaka u leđa 16. januara isped sedišta GI SDP čiji je bio lider. Beograd je odmah zatražio da se nadležni organi Srbije uključe u istragu ali i da dobju fotokopije dokumentacije istrage.

Kosovska policija je u prvim danima po ubistvu pregledala snimke video kamera sa sedišta GI SDP koje su snimile mesto ubistva, ali i obavila razgovor sa brojnim svedocima. Policija je takođe utvrdila i ko je vlasnik zapaljenog vozila koje je pronađeno u Kosovskoj Mitrovici nakon ubistva i za koje se sumnjalo da je korišćeno u izvršenju krivičnog dela.

Razmene informacija između Beograda i Prištine nije bilo do početka februara, kada je kosovski ministar pravde, Abeljard Tahiri, rekao da je Kosovo Beogradu dostavilo dokumentaciju o toku istrage ubistva Ivanovića. Tahiri je rekao i da je Priština uputila srpskim organima četiri pisana zahteva ali i da odgovori nisu stigli.

Dokumentacija dostavljena Beogradu sadrži obdukcioni nalaz i zapisnik sa uviđaja, i prosleđena je Tužilašvu za organizovani kriminal.

Javni tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja i predsednik Osnovnog suda Nikola Kabašić u slučaju ubistva Olivera Ivanovića različito tumače šta se zapravo vidi na snimku sa sigurnosnih kamera, u vezi sa načinom na koji su postupili policajci koji su bili pritvoreni. Mediji su Kabašićevu ostavku podnetu juče povezali sa tim slučajem.

Pre pet dana, dvojica srpskih policjaca privedena su u Kosovskoj Mitrovici zbog sumnje da nisu valjano zaštitili mesto zločina. Sumnjičili su ih da su uzeli čauru sa lica mesta i da je nisu predali zajedno sa drugim dokazima. Nakon isteka pritvora sud u Mitrovici ih je oslobodio. Kosovska policija je tada saopštila da su po nalogu Osnovnog suda u Mitrovici pretresene dve lokacije u severnom delu grada i da je tom prilikom zaplenjen pištolj marke “TT” i dva šaržera sa po devet metaka kalibra 7,62 milimetara.

Ranije glavni tužilac Osnovnog tužilaštva Šućri Sulja rekao je za Insajder da su oduzeti mobilni telefoni policajcima koji su osumnjičeni za manipulisanje dokazima na mestu ubistva Olivera Ivanovića.

“Nismo utvrdili s kim su policajci razgovarali, ali su telefoni konfiskovani. Izvršiće se veštačenje i preduzeće se i druge mere da bi konstatovali sa kim su razgovarali u to vreme”, rekao je Sulja.

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je Prištini, preko Kancelarije EULEX-a u Beogradu, dokumenta Tužilaštva za organizovani kriminal. Dokumentacija je prosleđena po osnovu dva zahteva za pravnu saradnju prištinskih organa u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića – saopšteno je iz ovog ministarstva. Dokumenta sadrže podatke i obaveštenja koja se odnose na istragu ubistva Ivanovića, a koje je to tužilaštvo prikupilo u saradnji sa nadležnim organima u Srbiji, u cilju otkrivanja počinioca – dodaje se u saopštenju.

“Ministarstvo pravde izražava nadu da će prištinski organi pokazati spremnost za ažurnijom razmenom informacija i saradnjom sa nadležnim organima u Beogradu, uzimajući u obzir da je rasvetljavanje okolnosti pod kojima je Ivanović ubijen od velikog značaja za mir i stabilnost u južnoj srpskoj pokrajini,” kazala je ministarka pravde, Nela Kuburović.

Comments

Pročitaj još