• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Kažnjavanje počinilaca zlodela nad Srbima preduslov pomirenja

Povodom 17 godina od napada na autobus “Niš ekspresa” u selu Livadice kod Podujeva,  Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je kažnjavanje počinilaca ovog i drugih zločina nad Srbima preduslov uspostavljanja poverenja i pomirenja između dva naroda.

“Na današnji dan, pre 17 godina, 12 Srba je poginulo, a 43 je povređeno, u bezumnomterorističkom napadu na autobus „Niš ekspresa“ kod Podujeva, a počinioci, bez obzirana monstruoznost zločina i stalne apele države Srbije i ožalošćenih porodica, nisuprivedeni pravdi” podsećaju iz Kancelarije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju apeluje, pre svega, na međunarodne institucije naterenu da u ime čovečnosti i evropskih vrednosti učine dodatne napore kako bi ovaj, kao i ostali nerasvetljeni zločini nad Srbima, dobio sudski epilog. Zločini poput ovog podsećaju nas na činjenicu da su albanski teroristi po završetku ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji započeli, pred očima međunarodnih snaga, krvavi pir čiji je cilj bio završetak etničkog čišćenja srpskog i drugog nealbanskog stanovništva” navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije dalje kažu da  je ovaj napad bio organizovana kampanja terora i zastrašivanja je mrlja na obrazu političara u Prištini, koji kako stoji u daljem tekstu “do sada nisu pokazali iskrenu spremnost za suočavanje sa prošlošću,ali pre svega međunarodne zajednice, jer do danas nije uspela da osigura uslove zanepristrasno suđenje počiniocima”.

U saopštenju se zaključuje da je kažnjavanje počinilaca ovog i drugih zločina nad Srbima preduslov je uspostavljanja poverenja i pomirenja između dva naroda.

“I zato ove, kao i prethodnih 17 godina,naglašavamo da je rasvetljavanje zločina, koliko čin suočavanja sa prošlošću, toliko i čin odgovornosti prema budućnosti” ističe se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još