Delavi: SAD će biti uključene u dijalog Beograda i Prištine

Sjedinjene Američke Države će biti aktivno uključene u dijalog Beograda i Prištine, tvrdi američki ambasador u Prištini Greg Delavi u intervjuu za prištinski “RTV 21” i ističe da je EU na čelu tih pregovora, koje će, kako je rekao, SAD snažno podržati.
Delavi je rekao da je uspeh dijaloga Beograda i Prištine suštinski element u ostvarivanju napretka u svojim evropskim ambicijama
“Smatram da je to važno”, rekao je i ukazao na nedavnu izjavu specijalne predstavnice Evropske unije Natalije Apostolove, koja je rekla da “hitno treba doći do rešenja u tom dijalogu”.
Apostolova je rekla, podsetio je takođe, da je prilično jasno “da zemlje ne mogu da pregovaraju o tome doveka”.
“Mi smo u stvari u proteklim godinama doprineli nekim uspešnim elementima koji su već proistekli iz dijaloga kao što je upravljanje granicom na severu i prikupljanje carinskih dažbina, integracija pravosuđa na severu i slično. Verujem da smo imali važnu ulogu. Govorimo o pitanjima iz dijaloga sa kosovskom vladom, sa Vladom Srbije u Beogradu i sa EU rukovodstvom u Briselu”, rekao je Delavi odgovarajući na pitanje da li je uključivanje SAD-a u proces Briselskog dijaloga samo pusta želja ili je bilo zvaničnog zahteva ili kontakta.
Na insistianje da precizira da li to znači da ne vidi promenu u formatu dijaloga kao nešto izvodljivo ili moguće u narednoj godini, Delavi kaže da smatra da je format na Evropskoj uniji kao neko ko omogućuje to.
“Mi ćemo ga podržati bez obzira na format. Učestvovaćemo, podsticati kompromis koji je koristan za obe zemlje i pokušaćemo da ostvarimo napredak”, jasan je Delavi.
“Kosovo mora da radi na odnosu sa Srbijom”
Govoreći o Zakonu o specijalnom sudu, američki diplomata je rekao da je on veoma važan za Kosovo.
“Ne radi se o oslobodilačkoj borbi Kosova, ne radi se o tome da li je OVK bila dobra ili loša. Tu je reč o procesuiranju zločina koje su pojedinci počinili nad drugim pojedincima bez obzira na njihovo etničko poreklo. Veoma je važno da se Kosovo posveti tome da to učini, da pruži pravdu žrtvama tog perioda i Sjedinjene Američke Države su duboko uverene da bi trebalo da se dozvoli Specijalnom sudu da dovrši svoj rad”, rekao je Delavi za RTV 21, koji je objavljen i na portalu Ambasade SAD u Prištini.
Upitan da li je to pitanje i dalje aktuelno i da li je to nešto što i dalje prati, Delavi kaže:
“Vrlo pažljivo pratim. Nastavljam da pozivam sve lidere u kosovskoj vladi da ne čine ništa dalje po pitanju tog zakona. Nadam se da će to pitanje nestati. Nije na meni da odlučim kako će tačno ta inicijativa da se zamrzne, ali opet smatram da kosovski političari moraju da se usredsrede na pitanja koja su stvarno važna za kosovske građene”, naveo je.
Odgovarajući na pitanje da li bi dijalog, s obzirom na usvojenu stategiju EU o proširenju u kojoj je za Srbiju dat okvirni rok za priključenje, morao da bude završen uskoro, čak moguće i naredne godine, Delavi je rekao da je to pitanje za EU.
“Ali napominjem još jednom, da sam pažljivo pročitao dokument i smatram da ima veoma važnih elemenata koji su pozitivni za Kosovo. EU dokument je jasno naveo da EU neće uvoziti bilateralne probleme između država članica. Rečeno je da Kosovo i Srbija moraju da imaju obavezujući dogovor i da to moraju da učine pod hitno”, naveo je.
Što se tiče rokova, to, kaže, nije njegov segment.
“Međutim, kao iskren prijatelj Kosova, ne bih želeo da vidim da Kosovo zaostaje. Kosovo mora da radi na ovom projektu – odnosu sa Srbijom. Mora to da učini zbog svojih interesa, ali mora to da učini kako bi ispunilo i EU ambicije”, zaključio je američki diplomata.

RTS

Comments