• Početna>
  • Vesti>

Amerika se “setila” da je tužilac suda za OVK – penzioner

Glavni tužilac suda za zločine OVK Dejvid Švendimen saopštio je da će 31. marta napustiti tu dužnost.

On je rekao da će to učiniti zato što ga, kao penzionisanog službenika administracije SAD, na to obavezuje američki zakon.

U izjavi dostavljenoj Beti, Švendiman je negirao da je dao ostavku ili da je njegov odlazak posledica njegovog dosadašnjeg rada.

Švendiman je formalno penzionisani službenik američkog Ministarstva pravde koji je, preko Stejt departmenta, bio aktiviran radi službe u sudu za zločine OVK u Hagu.

Švendiman je naznačio da se njegov odlazak mora desiti zato što američka administracija ne može da zanemari njegov status penzionera koji je ponovo pozvan u službu – nešto što mu zakon ne dozvoljava da promeni, bez obzira koliko on želeo da ostane.

On je naveo da je o tome obavestio Evropsku uniju, kako bi što pre mogao da bude pronađen njegov naslednik.

Do imenovanje novog glavnog tužioca, tu dužnost će obavljati dosadašnji Švendimenov zamenik Kvai Hong Ip, saopštilo je haško tužilaštvo.

“Najvažnije da se kaže je da ne dajem ostavku. Iskreno rečeno, bio bih srećan kada bi mi zakoni SAD dozvolili da ostanem. Međutim to nije slučaj i sledom toga moram ne svojom voljom da napustim poziciju koju držim s ponosom i časti. Takođe, ne odlazim zbog nezadovoljstva mojim delovanjem ili radom Specijalizovanog tužilaštva, naprotiv. Radi se samo o promeni kako to predviđa zakon, ništa više”, izjavio je Švendimen.

On je saopštio da njegov odlazak “ne znači promenu u kursu ili u podršci radu” tužilaštva i suda iz “SAD ili Evropske unije ili međunarodne zajednice u celini”.

Švendimen je naveo da njegov odlazak sa dužnosti neće uticati na rad tužilaštva i da “niko ko je odgovoran za zločine… ne bi trebalo ni za sekund da pomisli da odlazak ima bilo šta sa manjkom posvećenosti istragama”.

Švendiman je za glavnog tužioca bio postavljen 2016 suda za zločine OVK.

Sud do sada nije podigao nijednu javnu optužnicu.

Sud je nadležan za zločine započete ili počinjene na Kosovu od 1. januara 2008. do 31. decembra 2000. godine.

Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK će “voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope… od 7. januara 2011, u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima”.

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson.

Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

Za predsednicu suda izabrana je bugarska pravnica Ekaterina Trendafilova, a za potpredsednika postavljen je Kit Rejnor iz Velike Britanije.

Sudije veća Ustavnog suda pri specijalnom sudu su Roland Dekers iz Holandije, En Pauer-Ford iz Irske, Vidar Stensland iz Norveške.

Sudije specijalnog suda su Antonio Balsamo iz Italije, Kaj Ambos iz Nemačke, Kristof Barte iz Nemačka, Mihael Bolander iz Nemačke, Emilijo Gati iz Italije, Nikola Giju iz Francuske, Tomas Laker iz Nemačke, Ginel Metro iz Švajcarske, Vladimir Mikula iz Češke Republike, Andres Parmas iz Estonije, Mišel Pikar iz Francuske, Kenet Roberts iz Kanade, Čarls Smit iz SAD, Mapi Feld-Folja iz Holandije i Kristina van der Vajngart iz Belgije.

 

Comments

Pročitaj još