Popović: Kosovo nije nezavisno, pozicija Srbije dobra

Kosovo nije nezavisno, ali Srbi na KiM su i dalje obespravljeni, jednostrano proglašena nezavisnost nije ništa donela, a Albanci postaju svesni da je lažna država kula od karata koja može svakog sekunda da se sruši, rekao je danas ministar bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

“Kosovo je crna rupa Evrope, mesto gde vladaju kriminalci, narko-mafija. Vreme je prošlo, maske su pale. Kosovo nije nezavisno, da jeste niko nas ne bi pritiskao da nastavimo pregovore i potpišemo sporazume”, rekao je Popović u emisiji “Upitnik” na na RTS.

Kako kaže, Srbija ima adute u rukama, a naročito ohrabruje stav Španije da Kosovo može da ulazi u institucije samo kao regija Srbije.

“Imamo rezoluciju 1244, nekoliko prijatelja, pre svega Rusiju i Kinu koje nikad nisu bile jače. Imamo pet država u EU koje nisu priznale nezavisnost, ni oni se još nisu dogovorili po tom pitanju. Mislim da je pozicija Srbije dobra, samo treba biti mudar i strpljiv”, naveo je Popović.

Dodaje, da je pitanje imovine jedno od ključnih pitanja za Srbiju, kao i nešto što zapad prepoznaje kao vrednost.

“Mi insistiramo na tom pitanju, državna i privatna imovina, pitanje rudnih bogatstava, termoelektrane, železnice..Postoje pravni timovi koji se bave time, postoje međunarodni sudovi, treba se suditi do kraja i da se borimo za svoja prava”, navodi ministar.

Ocenjuje, da je uprkos ubistvu Olivera Ivanovića danas bezbednost Srba na KiM mnogo bolja nego što je bila, ali ne isključuje mogućnost da terorističkih akata poput ovog može biti još.

“Ivanovićevo ubistvo imalo je nekoliko ciljeva, da niko do Srba ne treba da se oseća bezbedno, da se napravi podelu među Srbima na Kosovu, da se iskoristi u dnevno-poltičke svrhe i da se oslabi naša pregovaračka pozicija”, kaže Popović i dodaje, da svi ti ciljevi nisu ostvareni zbog izuzetne reakcije Srbije nakon ubistva.

“Aleksandar Vucić je otišao na KiM, cela država je reagovala. To nisu očekivali i njihov plan je propao. Ne isključujemo da može biti još terorističkih akata, ali to ne znači da je bezbednost Srba gora”, ističe Popović.

Comments