• Početna>
  • Vesti>

Priština: Danas konačni izveštaj posmatračke misije EU za lokalne izbore

Posmatrčka misija Evropske unije, koja je nadgledala kampanju za kosovske lokalne izbore održane u dva kruga prošle godine – predstaviće danas konačni izveštaj o ovom izbornom procesu u Prištini.

Govoriće glavni posmatrač ove misije, Alojz Peterle. Konferencija za medije se, u 10.15, održava u Swiss diamondhotelu.

Peterle je prethodno isti izveštaj predao kosovskom presedniku, Hašimu Tačiju, predsedniku kosovskog parlamenta, Kadriju Veseljiju i predsednici Centralne izborne komisije, Valjdeti Daki.

Podsetimo, preliminarne nalaze za prošlogodišnje lokalne izbore održane 22. oktobra, Petrle je saopštio ubrzo nakon izbornog dana.

“Atmosfera kampanje je ometena zastrašivanjima unutar srpske zajednice, a posebno su ciljani politički subjekti koji nisu iz redova Srpske liste, ni njihovi kandidati. Ovo uključuje pritisak na pojedinačne kandidate da se povuku i ograničenje političke konkurencije, postavljajući pitanja o ključnim principima opšteg demokratskog procesa u tim oblastima,” jedan je od preliminarnih nalaza  koji se ticao onoga kako je ovaj predstavnik Brisela video kampanju u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

“Nekoliko kandidata političkih subjekata koji ne pripadaju Srpskoj listi se povuklo iz nadmetanja, navodno kao rezultat ovih zastrašivanja. Većina opozicionih stranaka, uključujući Samostalnu liberalnu stranku (SLS) i Partiju kosovskih Srba (PKS), nije predložila kandidate za gradonačelnike u većini opština sa većinskim srpskim stanovništvom,” takođe je jedan od nalaza za lokalne izbore održane 22. oktobra, u kojem se podseća i da je “došlo do nasilnih incidenata, uključujući spaljivanje automobila Olivera Ivanovića i Dragiše Milovića u Severnoj Mitrovici pre početka zvanične kampanje”.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara.

 

Comments

Pročitaj još