Pahor: Slovenija i Kosovo imaju odlične odnose

Na konferenciji za medije posle susreta sa predsednikom Hašimom Tačijem, Pahor je komentarišući Stategiju proširenje EU za zapadni Balkan rekao kako je “strategija u načelu dobra, ali ima nejasnoća i pitanja koja zahtevaju poboljšanja, koja će oni urediti”.

Izrazio je uverenje da će se odlični odnosi i dalje nastaviti i da će Slovenija raditi da sve što se odnosi na zapadni Balkan bude doprinos miru, blagostanju i evropskoj perspektivi.

On je istakao je Slovenija značajan investitor na Kosovu, iako je trgovinska razmena mala, ali ima trend povećanja.

Pozvao je na ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da će Kosovo ostvariti sve međunarodne obaveze kao i ratifikovati sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i formirati Asocijaciju opština sa srpskom većinom.

“Kako smo razgovarali Kosovo je izgradilo dobre odnose sa svim susedima. Kada je u pitanju demrakcija to je kosovsko pitanje i sporazum je pravičan”, rekao je Tači.

Rekao je da sa Srbijom rade na impelmentaciji svih do sada postignutih sporazuma.

“Mi ćemo nastaviti da budemo aktivni u borbi protiv ekstremizma i terorizma i sve izazove ćemo prevazići u evropskom duhu”, kazao je on.

Podvukao je da je cilju Kosova učanjenje u EU, NATO i Ujedinjene nacije.

Ocenjujući da su odnosi između Kosova i Slovenije izuzetno dobri on je pozvao slovenačke preduzetnike da investiraju na Kosovu, pošto je za to stvorena dobra klima.

Tači je izrazio uverenje da će i pet države koje do sada nisu priznale Kosovo to učiniti “pošto je Kosovo jedinstven slučaj i ne može se uporediti sa Katalonijom”.

Comments

Pročitaj još