Tramp čestitao Vučiću Dan državnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom, koji mu je uručio čestitku predsednika Donalda Trampa povodom Dana državnosti, uz podsećanje na obeležavanje 100 godina od kada je na Beloj kući podignuta zastava Srbije.
“U ime naroda Amerike, molim vas da primite čestitke povodom Dana državnosti. Srbija je dugo bila značajan partner Sjedinjenih Američkih Država. Ove godine obeležavamo stogodišnjicu od kada je predsednik Vudro Vilson podigao zastavu Srbije na Beloj kući, što je dobra prilika da se prisetimo naših dugogodišnjih i plodonosnih bilateralnih odnosa”, naveo je Tramp.
Predsednik Tramp je istovremeno pozvao predsednika Srbije da nastave zajednički da rade na jačanju regionalne stabilnosti i produbljivanju odnosa dveju zemalja u cilju, kako je naveo, zajedničkog napretka.
Kako je saopštila Pres-služba predsednika, Vučić i Skot su razgovarali o bilateralnoj saradnji, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije.
Tema razgovora bila je, dodaje se, i predstojeća poseta predsednika Srbije Zagrebu, a predsednik Vučić izrazio je nadu da će se odnosi na Zapadnom Balkanu razvijati u pravcu mira, stabilnosti i saradnje i da je za to neophodno da sve zemlje regiona daju svoj doprinos.
Ambasador Skot ocenio je da je nova Strategija EU, predstavljena u Strazburu pre dva dana, važan signal za evropsku budućnost Srbije.
Predsednik Vučić je istakao da je pred Srbijom najteži zadatak, ali da je očekivao takav predlog.
Sagovornici su naglasili značaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, kao i primene Briselskog sporazuma.
Ambasador Skot je pozdravio poziv predsednika Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji i preneo da SAD ohrabruju sve strane da sadržajno razmišljaju i rade na sveobuhvatnom rešenju za odnose Beograda i Prištine.
Naglasio je da SAD žele da čuju obe strane, da budu kreativne i da pomognu u pronalaženju rešenja.
Predsednik Vučić i ambasador Skot su razgovarali o američkoj podršci reformskim naporima i daljem jačanju ekonomske i vojne saradnje dveju zemalja.
Prethodno je Vučić primio francuskog ambasadora Frederika Mondolinija, koji mu je uručio pismo predsednika Emanuela Makrona. U pismu Makron potvrđuje svoju odlučnost za jačanje francusko-srpskih odnosa.

RTS

Comments