Priština se buni: Kosovo tretirano asimetrično

U Strategiji proširenja EU na zapadni Balkan Kosovo je tretirano asimetrično, bez jasnog odgovora o njegovoj evropskoj budućnosti, saopštila je vlada u Prištini.

Kako se navodi u saopštenju, “Kosovo sa novom vladom sprovodi ključne prioritete” navedene u agendi evropske reforme (ERA 2017), i na taj način je postiglo “značajan napredak u ispunjavanju opštih kriterijuma Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”.

“Vlada je očekivala da će taj napredak biti dovoljan da razjasni koji put Kosovo ima pred sobom da bi dobilo status kandidata, kao što je to bilo sa svim ostalim zemljama u regionu, a da će Strategija proširenja biti jednaka prilika i vodič za sve, a ne samo da se nabrajaju kriterijumi, bez navođenja rezultata”, piše u saopštenju.

Kosovska vlada navodi da, iako je svesna izazova koje ima pred sobom, izuzetno je važno da Evropska unija ima jasnu politiku prema Kosovu, u cilju unapređenja procesa integracije, a ne da izlaže riziku zajednička dostignuća i oblasti održavanja mira i stabilnosti u regionu.

“Ovo su očekivanja kosovskih građana, koji očekuju od Evropske uniji jednak tretman za sve građane Evrope. Međutim, treba imati u vidu jasnu posvećenost Kosova efikasnom sprovođenje SSP, ozbiljnost u jačanju vladavine prava i relevantnih institucija, i dobrosusedstva”, piše u saopštenju.

Izvor Beta

Comments