• Početna>
  • Vesti>

Predstava “Strah i beda Trećeg rajha” 15. februara u Zvečanu

Komad Bertolda Brehta “Strah i beda Trećeg rajha” u režiji Slobodana Skerlića Narodnog pozorišta u Prištini po prvi put pred publikom u Zvečanu 15. februara u 20 časova, kaže za program Radio Kosovske Mitrovice direktor Narodnog pozorišta Priština  Predrag Radonjić.

Izjave svedoka i novinski članci iz godine dolaska na vlast Adolfa Hitlera do aneksije Austrije 1938. poslužili su kao građa za dramski tekst Bertolta Brehta ”Strah i beda Trećeg rajha”, koji zapravo govori o životu i stanju duha i svesti nemačkog naroda, o rastućem nacizmu, poniženju ljudskog bića i okolnostima koje do toga dovode.

Situacija u Evropi, svetu i u regionu počinje sve više nalikovati onoj iz 1933. godine, što Brehtovu priču o Trećem rajhu čini i danas aktuelnom i neophodnom za postavljanje i predstavljanje.

Koliko je nama poznato, komad je za potrebe ovog izvođenja u Narodnom pozorištu u Prištini prvi put na srpski integralno preveo Boško Milin, tako da predstavlja i srpsku praizvedbu ovog Brehtovog dela.

U predstavi igraju: Igor Damnjanović, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Milan Vasić, Tamara Tomanović, Nebojša Đorđević i Anika Grujić.

Scenograf je Goran Stojčetović, kostimograf Tatjana Radišić, a muziku komponuje Milivoje Petrović, poznatiji kao Miško Plavi.

 

Foto: Radio Kim

Comments

Pročitaj još