Pozivni broj +383 dostupan na Viber-u

Iako pozivni broj za Kosovo +383 još uvek nije zvanično u potpunosti funkcionalan, od ove nedelje dostupan je na mobilnoj aplikaciji Viber. Dostupnost ovog broja moguće je proveriti na svakom pametnom telefonu sa Viber-om, pretragom pozivnih brojeva, gde je sada tik uz pozivni broj Monaka +377 za Kosovo, dostupan i +383.​

Da je moguće izmeniti pozivni broj za telefonske brojeve IPKO-a, Vala-e i Z-mobile-a potvrdio je i predsedavajući Borda Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije Kosova (ARKEP), Krešnik Gaši, nazivajući broj +383 “državnim pozivnim brojem”.

“Implementacija državnog pozivnog broja +383 za Kosovo se kreće u pravom smeru i biće završena u predviđenom roku. Pozivi i poruke u pravcu Kosova sada se mogu primiti preko broja +383 iz gotovo čitavog sveta. Pozivni broj +383 već koriste različite aplikacije za slanje verifikacionih poruka na naše brojeve, neke poput Vibera – aplikacije koja je prilično popularna kod nas” – naveo je on na svojoj Fejsbuk stranici.

Pozivne brojeve na Viber-u menjaju gotovo masovno albanski korisnici mobilnih telefonija na Kosovu, a među njima se našla i nekadašnja kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri.

Ona je prethodno na svojoj Fejsbuk stranici takođe podelila fotografiju Viber aplikacije na kojoj se vidi broj +383.

Ovaj broj dodeljen je Kosovu decembra 2016., pošto su Beograd i Priština, krajem avgusta 2015, nakon više rundi razgovora – postigli definitivni sporazum o telekomunikacijama.

Maja 2017. na Kosovu su svoje usluge zvanično prekinuli srpski operatori VIP mobile i Telenor, a MTS je prethodno registrovan u kosovskom sistemu kao MTS Doo, koji radi pod, kako iz Prištine ističu – privremenom i ograničenom dozvolom.

Pozivni broj +383 bi, kako je ranije najavljivano iz ARKEP-a, do kraja juna na Kosovu trebalo da bude jedino dostupni pozivni broj, a umesto +386, +377 i +381 – pozivni broj za Srbiju – koji koristi MTS Doo za fiksnu i mobilnu telefoniju.

Za sada na Viber-u nije moguće za telefonski broj MTS-a Doo zameniti pozivni broj +381 sa +383.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još