Fabrici: Srbija po pitanju Kosova nije problem

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao jeda za Brisel Srbija, po pitanju Kosova, nije problem, već predstavlja deo rešenja.

Na opasku novinara na konferenciji za štampu da deo javnosti smatra da pitanje Kosova ima “ucenjivački potencijal”, te na pitanje da li je u tom smislu Srbija za EU partner ili problem, Fabrici kaže:

“Ne govorimo o ucenjivanju već o dijalogu između dve strane koje komunicaraju, a mi smo ti koji treba da olakšamo. Nema nikakvog ucenjivanja. Vidimo Srbiju ne kao problem već kao deo rešenja koji će osnažiti EU”, rekao je Fabrici.

I u našem interesu je da imamo Srbiju u našoj prodici, poručio je, te dodao da EU ima svoj način poslovanja, pravila i vrednosti i interese i “oni koji žele da budu deo te porodice moraju te vrednosti da dele”.

“Srbija se na to obavezala a proširenje je mehanizam kojim se to postiže. Srbija je deo rešenja. Postojeći problemi moraju da se reše”, rekao je on.

Upitan kako se proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine može dovesti do kraja kad Priština ignoriše ono što je dogovoreno u Briselu i odbija da pravi bilo kakve kompromise, on kaže da se ne slaže da ništa nije postignuto ali da svakako ostaje još dosta posla.

“Niz sporazuma ima koji su sprovedeni, ne bih rekao da ništa nije učinjeno, ali slažem se, mnogo toga je pred nama. Zato se kaže da je pred nama nova faza normalizacije odnosa i da treba da se uloži više napora da se postigne sporazum”, rekao je Fabrici.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je u tom kontekstu podsetila da je Briselski sporazum potpisala i Ketrin Ešton, čime je on postao deo zajedničke evropske spoljene politike.

“Srbija pomaže da se i ovo pitanje kao zajedničko pitanje spoljne politke reši na optimalan i održiv način i, kako kaže predsednik republike, da se dođe do rešenja kojim niko nije do kraja zadovoljan”, rekla je ona.

Kako je dodala, i Beograd ima svoj deo obaveza, ali očekujemo da dijalog proizvede obaveze za obe strane.

Premijerka Ana Brnabić je još jednom ponovila da je Srbija posvećena evropskim vrednostima i da je to pokazala više puta.

Comments

Pročitaj još