Tači: Nefer je, ali moramo sa SAD, EU i NATO

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK “nefer”, ali da je odluka Kosova da održi partnerstvo sa Zapadom.
Kako je naveo, kosovske vlasti su “preuzele određene odgovornosti i obaveze” i “ispuniće ih u skladu sa postignutim sporazumima”, piše Koha.
“Doneta je odluka da održavamo svoje strateško partnerstvo sa SAD, EU i NATO”, rekao je Tači govoreći na sednici kabineta vlade na kojoj je obeležena deseta godišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti.
Zapadni partneri kosovskih vlasti su u nekoliko navrata javno zapretili da će “Kosovo ostati izolovano” ukoliko se nastave pokušaji da se blokira osnivanje i rad Specijalnog suda.
Tači je, sedeći pored kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, ministrima i saradnicima rekao i da “dijalog sa Srbijom ulazi u poslednju fazu procesa”.
“Radimo na tome da postignemo konačan dogovor, koji implicira normalizaciju odnosa i međudržavno pomirenje. Nema sumnje da smo mi primer za mir i pomirenje, primer da dijalog gradi bolje odnose za sve”, rekao je Tači.
Takođe, rekao je da je ovo pravi trenutak da EU potvrdi da čitava jugoistočna Evropa pripada EU, a ne “druge ideologije koje narušavaju vrednosti i principe Zapada”.
Njegove reči su u skladu sa intervjuom koji je dao prošle nedelje, kada je rekao da je ovo godina u kojoj se može postići “istorijski dogovor Beograda i Prištine” i da će uslediti decenije neizvesnosti ukoliko se to ne desi 2018.
Istovremeno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da bi izostanak pravog rešenja i kompromisa biti “greška više u istoriji dva najveća naroda na Balkanu”.

Comments

Pročitaj još