Brezovica u posleratnom kosovskom sistemu

U srpskim sredinama na KiM, malo je preduzeća koja rade a da nisu privatizovana. Ski-centar Brezovica turistima otvara svoje kapije. Uslovi za skijanje su odlični, a da su ulaganja veća, mogli bi da ugoste više skijaša. Upravi i zaposlenima u ski-centru omča oko vrata je nerešen status tog preduzeća u posleratnom kosovskom sistemu.

Staze ski-centra Brezovica ove zime su uzgavnom pod snegom i okupane suncem. Uprava skijališta rešenje za nerešen status ovog preduzeća ostavila je višim političkim instancama. Posvetila se obezbeđivanju što boljih uslova za skijanje. Aktivne su dve žičare i jedan ski-lift.

“Jedini u ovom delu Evrope raspolažemo prirodnom stazom, koja je registrovana kroz FIS federaciju, čija je početna stanica na 2.522 metra, a čija je završna stanica negde na 1.700 metara”, kaže direktor Poslovne jedinice Ski-centra Brezovica Stojan Sibinović.Prema njegovim rečima, staze u rasponu od osam kilometara trenutno su na raspolaganju.

Dok razvijeni ski-centri u regionu dnevno broje na hiljade skijaša, na Brezovici ih je toliko jedino vikendom. Radnim danima na stazama ih je nekoliko stotina.”Brezovica je standardno, još u bivšoj Jugoslaviji važila za jednu od najboljih planina za skijanje. Tako da verujem da je to još uvek”, rekao je Dejan Marković iz Beograda.

Filip Krstić iz Štrpca kaže da je bio na Kopaoniku, a skija i na Brezovici. Kako ističe, razlika je što su na Brezovici staze mnogo strmije nego na Kopaoniku i razlika je što je sneg uvek prirodan.Pre rata na Brezovici se skijao i Bojan Križaj. Organizovana su međunarodna takmičenja.

“Naš cilj je da sva deca iz naših sredina dođu da nauče prve korake skijanja. Ko ovde nauči da skija, skijaće se svugde u svetu”, rekao je direktor DOO Ski-centar Brezovica Slaviša Kuzmanović.

Rat na Kosovu učinio je svoje. Nije bilo velikih ulaganja u skijalište skoro 20 godina. Hotel “Molika” na samoj stazi nedavno je delom renoviran i ima trenutno 250 ležajeva.Skijanje je rekreacija i turizam, a za zaposlene u Ski-centru Brezovica predstavlja izvor preživljavanja. Sto sedamdeset porodica u opštini Štrpce direktno zavisi od funkcionisanja tog skijališta.

Uprava skijališta na Brezovici ne može da se nosi sa konkurencijom u regionu, ali uspeva da održi ski-centar i obezbedi plate radnicima.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još