• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Unutrašnji dijalog će doprineti ukupnoj bezbednosti Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju predsednik Radne grupe za vođenje unutrašnjeg dijaloga Marko Đurić ocenio je da nema sumnje da će unutaršnji dijalog doprineti ukupnoj bezbednosti Srbije, a pitanje Kosova i Metohije je pitanje od kojeg zavisi bezbednost cele naše zemlje od sela u opštini Gora do Horgoša.

“Rešavanje kosmetskog problema je jedno od ključnih determinanti bezbednosti naše zemlje, i zato je važno da o tome razgovaraju najumnije srpske glave, najbolji strateški mislioci”, naglasio je Đurić.

Ocenio je da je za Srbe na KiM veoma važna poruka predsednika Aleksandra Vučića da Srbija neće dozvoliti da se srpskom narodu u južnoj pokrajini ponavljaju pogromi, progoni, dani kao što je bio 17. mart i nasrtaj na srpski narod.

“Mi ćemo u 2018. udvostručiti naše napore da pomažemo Srbima na KiM da opstanu. Srbija je i danas, kada već 18 godina nema punu kontrolu i ne vrši u punoj meri vlast, najveći davalac doprinosa školstvu, zdravstvu i mnogim drugim aspektima. Na to smo ponosni i sa tim ćemo nastaviti. Pokazujemo tako da je država Srbija matična država svih koji žele da budu njen deo”, naglasio je Đurić.

Rekao je da deli mišljenje Vulina da srpsko nacionalno pitanje treba posmatrati celokupno i da sigurno položaj Srba na Kosovu i Metohiji jeste povezan sa sudbinom Srba na čitavom prostoru.

Najavio je da će za nekoliko dana biti predstavljen izveštaj sa detaljima šta je Srbija učinila na pomoći srpskom narodu.

Zatražio je od međunarodne zajednice da izvrši adekvatan pritisak na Prištinu kako bi sprovodila njene preuzete obavete, podsećajući da čekamo već četiri godine na Zajednicu srpskih opština.

“Da su posvećeno vršili pritsak kao što je slučaj kada je nešto u njihovom interesu, čekanje ne bi bilo tako dugo. U našim očima to utiče na nihov pregovarački kredibilitet, ako ne i kapacitet”, uveren je Đurić.

Što se pravno obavezujućeg sporazuma tiče poručio je novinarima da o tome treba da pitaju biroktrate u Briselu.

“Voleo bih da među uslovima i zahtevima, na mnogo značajnijem mestu vidim formiranje ZSO”, rekao je Đurić.

Kada je reč o dijalogu sa Prištinom rekao je da je Srbija duže od godinu dana čekala na Prištinu zbog neopravdanih okolnosti, da nikada nije bežala, ali da sada ima ozbiljne razloge da se najpre utvrde činjenice u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Izvor: RTS

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još