• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Pljačke i napadi na povratnike moraju prestati odmah

”Krajnje je vreme da se stane na put onima koji od početka godine terorišu povratnike u opštini Istok. Pozivam Policiju Kosova da zaštiti Srbe u povratničkim sredinama u Istoku”,poručio je potpredsednik Kosovske vlade i ministar za Zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Pljačke i napadi na povratnike moraju prestati odmah,” rekao je potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić nakon poslednjeg incidenta u Osojanu.

Jevtić, koji se nalazi u službenoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, ističe da je očigledno došao momenat kada reakcija i odgovor insitucija na Kosovu kada je o ovim incidentima reč, mora biti odlučan i snažan. On ističe da će svaka šteta biti nadoknađena iz budžeta Vlade Kosova, i da materijalna šteta uvek može biti sanirana ali strah je ono što ga zabrinjava.

”Ovih dana u Vaštingtonu razgovaram i razgovaraću sa predstavnicima Stejt Departmenta, Senata i Kongresa. Tokom samog Molitvenog doručka, na marginama ovog događaja, razogvaraću sa više zvaničnika. Svima ću preneti do detalja sa kojim i kakvim problemima se na Kosovu danas suočavamo. Posebno ću govoriti o poslednjim incidentima u povratničkim sredinama i od svojih sagovornika zatražiti podršku i pomoć u rešavanju problema. Poslednji izveštaj generalnog sekretara UN ukazuje na sve ono na šta mi već mesecima unazad govorimo. Te stvari se moraju ozbiljno uzeti u obzir i reakcija međunarodne zajednice mora biti drugačija i ozbiljnija,” kazao je Jevtić.

U povratničkom mestu Osojane u opštini Istok su tokom prošle noći opljačkane dve prodavnice i kafana u vlasništvu porodica Popović, Repanović i Đurić dok je porodici Dašić ukraden auto.

 

Izvor:TV Most

Comments

Pročitaj još