Radojević: Uskoro moguća preregistracija vozila

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević izjavio je da će uskoro administrativnim uputstvom biti omogućena preregistracija vozila sa “RP” tablicama, ali i srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu kao što su “PR”, “PZ”, “KM”, napominjući da je ovo još uvek radna verzija ovog dokumenta.

Podsetimo, ovakvom uredbom koja je stupila na snagu u decembru prošle godine vozači na Kosovu koji poseduju srpsku vozačku dozvolu, ukoliko su vozački ispit položili do 14. septembra 2016. mogu da dobiju i kosovsku dozvolu.

Ova odluka Ministrastva unutrašnjih poslova Kosova izazvala je veliko interesovanje kako kod Srba, tako i kod Albanaca onih kojima do sada nisu priznate određene položene kategorije do 1999. godine.

“Trenutno mi smo na nekoj brojci od 500 zahteva, mada očekujem da će taj broj biti povećan narednih dana. Iinteresovanje je jako veliko apsolutno u svim sredinama, ono što me raduje da polako procedura ulazi u neke normalne tokove, tako da se nadam da neće građani dugo čekati za vozačke dozvole. Procedura mislim da je svima jasna, da je jako jednostvana na žalost iziskuje i određene troskove za građane, kao što je plaćanje određenih taksi ili dobijanje uverenja od MUP-a Srbije”, kaže Radojević.

Radojević  je rekao da u Ministarstvu unutrašnjih poslova trenutno rade na administrativnom upustvu za preregistraciju vozila.

“Radna grupa radi na tome, ja zaista očekujem neke konkretnije rezultate narednih nedelja. Što se tiče građana koji imaju vozila sa registarskim oznakama RP oni su mahom u Pomoravlju, biće rešen i taj problem. Oni su imali jedan period ako se ne varam koji je bio na snazi do septembra prošle godine koji su mogli da iskoriste da registruju svoja vozila na RKS  ili KS table, koje bi oni želeli. Nažalost, taj rok je istekao, veliki broj građana nije uspeo da to ostvari tokom tog roka, tako da ćemo ovim administrativnim upustvom i to rešiti i omogućiti svim građanima da registruju svoja vozila”, kazao je on.

Preregistracija vozila odnosiće se i na srpske registraske oznake gradova na Kosovu.

“To je u skladu sa briselskim sporazumom o slobodi kretanja iz 2016. godine. Briselski sporazum o slobodi kretanja 2016. godine je predviđao isključivo preregistaciju vozila, da kažem srpskih tablica sa Kosova. Znači  govorimo o tablicama PR, PE, KM. Tako da administrativno upustvo o preregistraciji vozila odnosiće se samo na vozila sa ovim registarskim oznakama. Napominjem da je u pitanju još uvek radna verzija administrativnog upustva, da je ovo još uvek nacrt, ali da radne grupe predano rade na tome jer ipak to je jedna od obaveza briselskog sporazuma koja mora biti ispoštovana”, napomenuo je Radojević.

Radojević je istakao da će u narednom periodu biti inteziviran rad i na rešavanju problema koje građani imaju sa dokumentacijom, što ujedno predstavlja i jedan od bezbednosnih problema.

 

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još