Marković: Protiv priznanja Kosova bilo 85 odsto građana, ali imali smo viziju

Crnogorski premijer Duško Marković u intervjuu za RTK uoči posete Prištini, 6. februara, rekao je da Crna Gora želi da vidi Kosovo u EU i NATO-u, ocenjujući da je crnogorska vlada imala viziju kada je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv toga.

Kako prenosi sajt RTK na srpskom jeziku, Marković je izneo tvrdnju da će na putu ka EU i NATO-u Crna Gora podržavati i pomagati prištinske institucije, u onoj meri u kojoj to budu zahtevale tamošnje vlasti.

Ocenio je i da zemlje regiona imaju tradiciju i kulturu i vrednosti, ali su zbog različitih istorijskih okolnosti u prošlosti izgubile prilike za evropsku perspektivu.

“Zbog toga tražimo od Evropske unije da jasno pošalje poruku vizije proširenja i evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana, uključujući naravno i Kosovo. Zbog toga je ova godina ključna za nas jer imamo nekoliko važnih događaja koji će opredeliti budućnost svake zemlje pojedinačno i regiona u celini”, rekao je Marković.

Marković je dopisnici RTK iz Crne Gore rekao da Podgorica nema otvorenih pitanja sa Prištinom što se tiče pitanja demarkacije i ponovio stav Crne Gore da je za njih to pitanje okončano.

Naveo je da će u utorak u Prištini pozvati kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da donese hrabru odluku.

Treba donositi odluke koje izvesno građanima nude mnogo više nego što oni danas imaju, istakao je Marković.

“Kada se Crna Gora opredeljivala da prizna Kosovo, u Crnoj Gori je bila uzavrela politička klima. Preko 85 odsto građana je bilo protiv odluke Vlade da prizna Kosovo. Ali mi smo ipak priznali Kosovo. Rekao bih, zbog takve odluke i takve vizije koju je crnogorsko rukovodstvo tada imalo, Kosovo uživa deo današnjih benefita kao zemlja koja ima evropsku i evroatlantsku perspektivu i stabilnost kao ključnu potrebu regiona”, poručio je Marković.

 

Izvor: Tanjug.

Comments