Popović: Albancima autonomija pod okriljem Ustava Srbije

Najšira moguća autonomija za Albance, ali pod okriljem Ustava Srbije i Rezolucije 1244 mogla bi da bude rešenje kosovskog problema.

To je za “Blic” rekao ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović.“Mi moramo da se na unutrašnjem planu dogovorimo šta hoćemo i zato je unutrašnji dijalog izvanredna stvar. Važno je da svi zajedno bez obzira na političke razlike damo svoja rešenja. Ne razumem one koji ne žele da učestvuju u njemu. Mislim da će se cela priča završiti po Bogu i pravdi, a vreme će pokazati”, kaže Popović. Kako kaže, to znači da će Kosovo ostati deo Srbije i da nema sumnju da će biti drugačije.

“Istorijski dogovor treba da bude onaj koji će da omogući da živimo u miru ali na Kosovu koje je srpsko”, dodao je ministar.

Na konstataciju da se albanska strana više od dve decenije ne slaže s tim, on kaže: Oni su uporni. Nekoliko stranih ambasadora mi je reklo da oni neće pristati na to. Onda nećemo ni mi. Zašto da budu uporniji od nas”, kaže Popović.
Smatra da je izvanredan postupak Španije koji se tiče Kosova, koje po njima može da se tretira kao region. Pet zemalja EU ne priznaje Kosovo tako da međunarodni faktor uopšte nema jedinstven stav…”, ističe ministar.
On kaže da je i interes Albanca kompromis koji će im omogućiti da se razvijaju, da rade, da na vlasti budu kvalitetni ljudi, ali da mora da se prihvati da je granica Ustav Srbije. Na konstataciju novinara da su oni izašli iz tih granica, Popović kaže:

“Oni nisu izašli jer postoji Rezolucija 1244. Da nije tako ne bi njihovi zapadni mentori pritiskali nas da potpišemo sporazum. Ne postoji pravni osnov za tu lažnu državu … Dokle god se mi sa tim ne složimo mogu da pričaju šta hoće, oni nisu država.”

Izvor: B 92

Comments