Mađarska ambasada donirala autobuse za prevoz đaka

 

Ambasada Mađarske u Prištini donirala je četiri autobusa koji će služiti za prevoz učenika na centralnom delu Kosmeta u opštini Gračanica.
Ispred zgrade “Voćara” u Gračanici, na stajalištu za đačke autobuse, jutros je parkirano četiri plava autobusa.
Gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović zahvalio je mađarskom ambasadoru Laslu Markusu na značajnoj pomoći koja ova ambasada pruža našoj opštini, a dodeljeni autobusi su još jedan vid pomoći u nizu, koju smo dobili od pomenutih donatora.
“Sa ambasadorom Mađarske danas smo imali veoma dobre razgovore. Zvanično nam sada uručuje ova četiri autobusa. To je veliki poklon za opštinu Gračanica, a autobusi će služiti za bolji i udobniji prevoz učenika. Srdačno se zahvaljujem ambasadoru Laslu Markusu ne samo na ovoj pomoći, da podsetim, ambasada je pomagala i u realizovanju “Šild” festivala, odnosno aktivnosti TOG-Gračanica, koja vredno radi u opštini Gračanica, a ono što smo sa ambasadorom dogovorili jeste da i ove godine ambasada Mađarske pomogne istu realizaciju i još jedna dobra vest je da će ambasada finansirati i školovanje za naše studente u Mađarskoj”, rekao je Popović.
Mađarski ambasador Laslo, nakon primopredaje autobusa u obraćanju medijima, istakao je da će mađarska ambasada i u daljem periodu pomagati ovdašnje stanovništvo na različite načine, a jedan od tih je pomenuto stipendiranje naših studenata i pružanja mogućnosti za školovanje u Mađarskoj.
“Drago mi je da smo završili naš projekat, zahvaljujući dobroj saradnji sa opštinom Gračnica. Pre samo tri ili četiri meseca smo razgovarali o ovdašnjem problemu sa prevozom učenika. Pisao sam tada gradonačelniku Budimpešte i objasnio ovaj problem i iznenadio se kojom smo brzinom dobili odgovor i rešenje za isti. Ovo je simboličan poklon od grada Budimpešte. Mi takođe koristimo ovakve autobuse za gradski prevoz i iskreno se nadam da će vaša deca brzo zavoleti ove autobuse. Još jedna od tema razgovora je bila da Vlada Mađarske obezbedi 50 stipendija na godišnjem nivou za studente sa Kosova i ja bih ohrabrio učenike i studente da se detaljnije informišu i konkurišu za pomenute stipendije jer smatram da će uslovi biti dobri. Studentima će biti obezbeđeni smešta, zdravstveno osiguranje i svi ostali uslovi za školovanje, a oni koji dobiju stipendiju dobiće i vizu ambasade Mađarske i samim tim i poseban tretman”, rekao je ambasador Laslo.
Gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović uručio je, nakon primopredaje autobusa, ambasadoru Mađarske zahvalnicu.
Vožnjom kroz Gračanicu započeto je i njihovo korišćenje za prevoz učenika u opštini Gračanica.

Izvor:Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još