• Početna>
  • Vesti>

Izmedju Turske i Kosova postignut istorijski sporazum u sektoru poljorivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo, na poziv ministra poljoprivrede Turske, Ahmeta Ešrefa Fakibabe učestvuje na 13. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i stočarstva, koji se održava u Izmiru u Turskoj.

Ministar Rikalo se sastao sa svojim kolegom Ahmetom Ešrefom Fakibabom, sa kojim je postigao sporazum o izvozu poljoprivrednih proizvoda životinjskog i biljnog porekla kao i stoke. Ovaj sporazum stupiće na snagu u narednim danima, nakon formiranja radnih grupa, koje će biti zadužene za implementaciju istog. Oni su se složili  da se realizacijom sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda otvara nova era u saradnji u svim oblastima poljoprivrede.

Ministar Rikalo se zahvalio turskom kolegi na kontinuiranoj spremnosti za saradnju u cilju unapredjenja i razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Takodje ministar Rikalo se sastao i sa ministrima poljoprivrede Irske i Katara, sa kojima je razgovarao o mogućnostima saradnje i realizaciji konkretnih projekata u oblasti obrazovanja, edukacije i obuke poljorivrednh proizvodjača.

Tokom radnog dana ministar Rikalo koji je u Izmiru sa generalnim sekretarom  ministarstva  Kaplanom Haljimijem i direktorom Odeljenja za ekonomske i poljoprivredne statističke analize Ekremom Djokajem, održao je više sastanaka sa  predstavnicima poljoprivrednih institucija različitih zemalja u cilju pronalaženja mogućnosti za saradnju.

Medjunarodni sajam poljoprivrede u Turskoj  iz godine u godinu okuplja sve veći broj ministara poljoprivrede, eksperata iz svih oblasti poljoprivrede i predstavnika poljorivrednih institucija iz zemalja sa svih kontinenata.

Comments

Pročitaj još