• Početna>
  • Vesti>

NATO admiral sa Ibarskog mosta: Stabilnost, mir i sigurnost. Ubistvo Olivera Ivanovića ubrzalo moj dolazak

Ubistvo Olivera Ivanovića ubrzalo je moj dolazak. Došao sam ovde sa porukom stabilnosti, mira i sigurnosti, zato je KFOR ovde – da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje, ovim rečima na glavnom Ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici obratio se komandant komande združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju, admiral Džejms Fogo. Zajedno sa komandantom KFOR-a Salvatore Kuocijem, Fogo se prvo sastao sa gradonačelnikom Južne Mitrovice, Agimom Bahtirijem, a potom su se sva trojica u Severnoj Mitrovici sreli sa gradonačelnikom Severne Mitrovice, Goranom Rakićem, nakon čega su prošetali glavnom mitrovičkom ulicom Kralja Petra.

Dvojica gradonačelnika kao “sposobni političari drže čvrsto” pod kontrolom vladavinu zakona

“Čast mi je što sam ovde pred vašim kamerama i da budem sa obojicom gradonačelnika. Oni su obojica sposobni političari koji izgleda da čvrsto drže pod kontrolom vladavinu zakona,” rekao je Fogo obraćajući se novinarima na glavnom Ibarskom mostu.

Rekao je da ovo nije njegova prva posetu Kosovu i dodao da je posetio mesta koja su bitna.

Ibarski most koji je danas prešao ocenio je kao “veoma istorijsko mesto”.

“Hteo sam da dođem sa porukom da je KFOR spreman da obezbedi sve što je potrebno kako bi se održali stabilnost, mir i bezbednost. To je naša misija i hteo sam da u to ponovo uverim gradonačelnika Južne Mitrovice i šefa policije i gradonačelnika Severne Mitrovice i šefa policije,” dodao je Fogo.

Gradonačelnicima je poželeo “sve najbolje u radu” i najavio da će ponovo posetiti Mitrovicu.

Nakon zvaničnog obraćanja na Ibarskom mostu, Fogo, Kouci i Bahtiri su se sastali sa Rakićem i prošetali pešačkom zonom koja je napravljena tako što je zatvoren i rekonstruisan deo glavne ulice Kralja Petra u Severnoj Mitrovici.

Rakić, međutim, nije prisustvovao njihovom obraćanju medijima.

Gradonačelnik Severne Mitrovice je ove zvaničnike KFOR-a i svog kolegu iz južne Mitrovice čekao sa severne strane u neposrednoj blizini mosta.

Na pitanje novinarke jedne od redakcije na albanskom jezikuzašto sa Fogom, Kocijem i Bahtirijem nije i Rakić, te na komentar da bi mogao da dođe i obrati se zajedno novinarima i pošalje poruku mira i da su novinari očekivali da će Rakić biti tu zajedno sa Bahtirijem i Fogom – general Fogo je rekao da je Rakić “tu”, rekavši:

“Gospodin Rakić je tu, tamo je pored crvenog automobila. Činjenica da je došao ovde šalje snažnu poruku. Odlučili smo da nakon što stignemo helikopterom sa južne strane, sastanemo se sa gradonačelnikom južne Mitrovice, da pređemo preko i imamo razgovor sa gradonačelnikom Severne Mitrovice. I imao sam priliku da se sastanem sa članovima sprovođenja zakona u Kosovskoj policiji sa obe strane, takođe sa karabinjerima – veoma efikasnom snagom i poznatom u Italiji, rade dobar posao, i našim članovima KFOR-a. Gradonačelnik je sa svojom grupom, sastaćemo se kratko i mislim da šalje podjednako jaku poruku solidarnosti kao i gradonačelnik Južne Mitrovice.”

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još