Nemačka i Francuska upozoravaju Prištinu zbog Specijalnog suda

Zvaničnici ministarstava spoljnih poslova Nemačke i Francuske upozorili su vlasti u Prištini da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako bude usvojena inicijativa za ukidanje zakona o specijalnom sudu, piše danas prištinski dnevnik Koha.

Šefovi odeljenja zaduženih za region zapadnog Balkana u oba ministarstva, Kristijan Helbah i Tomas Bertin, su se sastali sa premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom Hašimom Tačijem, kao i sa predstavnicima pokreta Samoopredeljenje, Demokratskog saveza Kosova i kosovskih Srba, piše dnevnik.

Koha dodaje da je nemačka ambasada u Prištini izdala saopštenje u kome se kaže su dva zvaničnika doputovala u Prištinu zbog zabrinutosti u Berlinu i Parizu oko pokušaja da se ukine zakon o specijalnom sudu i tužiocu.

Neimenovani izvori na koje se Koha poziva tvrde da Tači insistira na usvajanju inicijative da se ukine zakon o specijalnom sudu.

Tači: Ako poslanici izglasaju inicijativu, potpisaću zakon

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku da bi prekršio Ustav ako ne bi potpisao zakon, ukoliko poslanici u parlamentu izglasaju inicijativu za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK.

“To je moja ustavna i zakonska obaveza i ne mogu da negiram ili odbacim volju poslanika”, rekao je Tači.

Ponovio je da je formiranje tog suda za njega “istorijska nepravda”, ali i da, kako je rekao, proces koji on vodi ima za cilj uspostavljanje Specijalnog suda.

“To sam uradio da bi održali naše partnerske odnose sa SAD, EU i NATO”, rekao je Tači, navedeno je u Unmikovom pregledu štampe.

Komentarišući upozoravajuća reagovanja međunarodnih predstavnika u slučaju da bude izglasana inicijativa za opoziv odluke o Specijalnom sudu, Tači je ocenio da ima preterivanja i nepotrebnih reakcije koje su, kako je rekao, izazvale “paniku među građanima”.

“Trebalo bi da bude jasno da poslanici donose odluke u Skupštini, ljudi koji su direktno izabrani od građana… a ne pozivi određenog ambasadora da je ‘večeras vreme da se baci suzavac na Skupštinu’. Mislim da ti pozivi ozbiljno krše demokratiju na Kosovu”, zaključio je Tači.

Izvor: Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."