Mediji: Molitveni doručak test za kosovske lidere

Molitveni doručak, koji se tradicionalno početkom februara održava u Vašingtonu, mogao bi biti svojevrsni test Amerike za tri kosovska lidera – Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadri Veseljija s obzirom na to da oni podržavaju inicijativu o opozivu odluke o formiranju Specijalnog suda.

Ambasdor SAD je uozorio da bi to moglo da znači povratak Prištine u 90-te i međunarodnu izolaciju.

Pozivajući se na izvore bliske vladajucjoj Demokratskoj partiji Kosova, portal Express, piše da su poziv za Moltiveni doručak već dobili predsednik parlamenta Veselji i premijer Haradinaj, a da nije poznato da li je poziv dobio i kosovski predsednik Hašim Tači.

Iz Tačijevog kabineta je, kako se navodi, rečeno da će saopštenje o tome izdati u utorak.

Međutim, odlazak Haradinaja u SAD je, prema pisanju dela prištinskih medija, pod znakom pitanja s obzirom na to da je juče portal Lajmi objavio informaciju da je Amerika odbila njegov zahtev za izdavanje vize.

“Da, premijer je dobio poziv, pozvan je da prisustvuje Molitvenom doručku i to se održava u februaru”, rekao je savetnik premijera Haradinaja Avni Arifi za Express.

Poziv za učešće na ovoj ceremoniji već je dobio predsednik parlamenta Veselji, rečeno je iz njegovog kabineta Express-u.

Iz Veseljijevog kabineta kažu da ne vide razlog da predsednik parlamenta ne otputuje u SAD.

“Predsednik Veselji ima američku vizu, kao što znate, to je jedini lider na Kosovu koji se sastao sa američkim predsjdnikom Donaldom Trampom. Što se tiče Molitvenog doručka, predsednik parlamenta je prihvatio poziv”, rečeno je Express-u u kabinetu Vesejija.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."