Albanci blokirali prilaz manastiru Presvete Bogorodice u Đakovici

Iako je grupa srpskih hodočasnika (prognanih iz Đakovice) otkazala posetu manastiru Presvete Bogorodice u Đakovici zbog pretnji i bezbednosne situacije, jutros je grupa kosovskih Albanaca blokirala pristup manastiru zbog navodnog mirnog protesta koji je kao i do sada bio prilika da se na božićne praznike izađe u javnost sa porukama etničke i verske mržnje.

” Četiri starice monahinje ostale su juros zaključane u manastiru i liturgija nije služena niti je iko mogao da donese badnjak. Čak nisu mogle da kupe ni hleb koji im je posle donela policija. Navodni mirni protesti samo su nastavak etničkog čišćenja Đakovice od Srba koji je usledio nakon 1999 uništavanjem srpskih crkava i kuća” napisao je arhimandrit Sava Janjić na svom fejsbuk profilu.

“Sam manastir Presvete Bogorodice do temelja je bio spaljen u pogromu 2004. godine, a pravoslavno groblje još i danas predstavlja tužnu sliku savremenog varvarstva i mržnje. Nažalost, i posle 18 godina mnogi naši vernici ne mogu da dođu na Kosovo i Metohiju dok oni koji su ovde ostali žive u stalnoj zebnji i neizvesnosti zbog etničke mržnje koja se širi na svakom koraku: u medijima, u školama, na društvenim mrežama. Čast izuzecima, ali niko javno ne sme da digne glas protiv preovlađujućeg terora u kome su posle rata od kosovskih ekstremista stradali i mnogi čestiti kosovski Albanci. Nije ni čudo što se Kosovo danas suočava sa sve ozbiljnijim međunarodnim osudama” ističe Sava Janjić.

Izvor: TV Most

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."