Vučić: Bilo bi dobro da 2018. raspetljamo kosovski čvor, ali…

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da bi bilo dobro kada bismo uspeli da do kraja 2018. godine “raspetljamo kosovski čvor”, ali poručuje da nije optimista po pitanju postizanja obostrano prihvatljivog dogovora sa Albancima.

“I dalje mislim da su nam šanse za obostrano prihvatljivi dogovor manje od pet odsto. Ali, i za dogovor unutar Srbije, između nas. Praktično je nemoguće rešiti ovo pitanje bez velikih sila”, rekao je Vučić u intervjuu za Večernje novosti.

Vučić smatra da je preduslov za pomeranje sa mrtve tačke dobra volja i Srba i Albanaca.

Ističe da bi istorijska stvar bila da postignemo dogovor s Albancima i to bez sukoba.

“Ako to postignemo biću veoma ponosan na to svoje političko nasleđe, bez obzira na to kako bi mi politički bilo suđeno u današnje vreme, misleći na to kako će to biti tumačeno u budućnosti”, naveo je predsednik Srbije.

Vučić objašnjava da je svestan da bi bio “prokazan u najvećem delu srpske javnosti” od prvog trenutka kada bi se došlo do takvog kompromisa, ali naglašava da bi “za dvadeset godina bio slavljen”.

Upitan da li je za njega apriori neprihvatljivo da Kosovo dobije stolicu u UN, Vučić odgovara da misli da je to nemoguće, “osim ako ne postignemo neku drugu vrstu istorijskog sporazuma kojim bi Srbi bili zadovoljni”.

“Ovako je apsolutno neprihvatljivo”, zaključio je Vučić.

Izvor: Tanjug, RTS, TV Most

Foto: Tanjug

Comments