Mali atelje: Deda Mraze, Deda Mraze napravi nam sarme

Polaznici  umetničke edukativno-kreativne  školice “Mali atelje” otvorili  su u subotu  novogodišnju izložbu radova  u galeriji Akvarijus, u Kosovskoj MItrovici.

Mali umetnici su dokazali da je moguće ispoštovati tradiciju i malčice se narugati klišeu, pristati na mejnstrim a suštinski se protiv njega pobuniti.  Tako umetnički, nema šta.

„Plavi Deda Mraz pravi sarmu za nas“.

Od galerije Akvarijus i Malog ateljea niko nije ni očekivao  ništa „normalnije“.

Novu godinu svet mahom  doživljava kao neki magični tren, neki čarobni  portal koji se otvara jednom u 365 dana i vodi ka nekom drugom i drugačijem vremenu u kome ćemo biti lepši, bolji, uspešniji a naši prohtevi zadovoljeni.  Deus ex mahina koji će nam sve to omogućiti je bradati  Laponac koga već decenijama nije sramota da se šeta svakim našim decembrom, onako  okićen  lovorikama kupljenim roditeljskim parama.

I ako već  zbog njegove izrazite navalentnosti, moramo da ga pustimo u naše živote na ovih par dana, bar ćemo da ga nateramo da bude od neke koristi i zavije nam  sarmu. Takođe, nateraćemo ga da pojede toliko borovnica, koliko je potrebno da potpuno poplavi kao Avatar.  Onda ga tako doteranog po našem ukusu, stavimo na snoubord  i okružimo pingvinima,  jelkama u snežnim i zvezdanim zimskim noćima  i svim onim što potpada pod regularan novogodišnji dekor.

Ali za male ateljeevce, to nije bilo dovoljno. Nacrtali su Deda Mraza – zombija, pa Deda Mraza – vanzemaljca, Deda Mraza u svim varijantama, sem one sa Koka-kolinih reklama.

Ideje su potekle od dece, kaže njihova učiteljica Miljana Dunđerin, master slikarstva. Mnoštvo slika, instalacija, crteža apsolutno su autorski, dakle bez replika, kopiranja, imitacije.

„Plavi Deda Mraz je  očigledno lik iz dečje mašte. Ja sam lično  odušeljena time što su deca uspela da svojom maštom i impresijom naprave svoj svet Deda Mraza, u duhu vremena u kome žive. On vozi snoubord, ima posebnu kapu, garderobu  po svemu je poseban i drugačiji i to je upravo ono što čini stvaralaštvo”, kaže Miljana i opet naglašava da je apsolutno sve njihova ideja dok je ona bila tehnička podrška.

Specijalni gost dana, bila je mlada dramska umetnica Milica Mandić u ulozu plave, lelujave pahuljice.

Degustacija Deda Mrazovih sarmi  u galeriji Akvarijus traje do 9. januara sledeće godine.

U Malom ateljeu, pored podsticanja krativnosti i edukacije, mališani se uče i čovekoljublju. Nedavno su učestvovali  u akciji „I ja sam drug za osmeh dug!“ u okviru koje su   podeljeni novogodišnji paketići učenicima Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Kosovski božur” u Kosovskoj Mitrovici.

Štagod mislili o Deda Mraz fenomenu, još se nije rodio niko dovoljno lud da onima koji su još jedini spremni da u čuda bezuslovno veruju, otvoreno kaže:  – Da, nagrađuje te neko ko te voli. Da, poklone ti zaista ostavlja neko ko veruje da si najbolji i onda kada ceo svet misli drugačije. Da,  ovaj paket je najbezvredniji dar koji dobijaš od  istog Onog lika što te  svakog trena tvog života, daruje  najvrednijim darom čiste ljubavi. Da, zaista te daruje Onaj koji te voli onom ljubavlju, za koju ćeš često kasnije u životu pomisliti da je jedina vredna da se Ljubavlju nazove.

Ako taj darodavac stvarno živi u Laponiji, onda se Laponija nalazi na tvom uzglavlju.

Ako se on stvarno zove Deda Mraz, onda te  Deda Mraz lično  svake subote dovodi u Mali atelje i iz njega dočekuje.

Comments

Pročitaj još