Tači: Rad na ZSO u 2018. godini

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da očekuje da se u 2018. godini krene sa radom na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

“To treba da se desi, ja ću to da pospešim”, rekao je Tači u intervjuu za Radio Televiziju Kosova 2, kanal na srpskom jeziku.

On je naveo da to proizilazi i iz sporazuma postignutih u Briselu.

“Većina sporazuma je sprovedena, ostala su određena pitanja koja će se dalje sprovoditi”, kazao je Tači.

Na pitanje da li sarađuje sa predstavnicima Srpske liste iz koje je ranije saopšteno da su zamrzli razgovore sa njim, Tači kaže da se sa njima, kao i sa predsednicma opština sa srpskom većinom sastaje i razgovara, kao i da ima dobru saradnju, ali da uvek ima prostora da se radi više.

Tači je rekao da je ministar Dalibor Jevtić uradio odličan posao, da je maksimalno angažovan na povratku raseljenih Srba, Crnogoraca i ostalih.

“Ja i danas pozivam sve Srbe koji žele da se vrate na svoju imovinu, u svoje kuće, da se vrate. Kosovo je naša zemlja, treba da je izgradimo zajedno i ministar Jevtić je imao, ima i imaće stalnu institucionalnu podršku i ko god da je u pitanju, imaće je”, rekao je Tači.

On tvrdi da će se formiranje Oružanih snaga Kosova dogoditi 2018. godine, a da se trenutno radi na implementaciji kriterijuma i standarda koje je postavio NATO i drugi međunarodni partneri.

“To će biti nova multietnička snaga. Bila je zaista ohrabujuća još veća integracija Srba u Kosovske snage bezbednosti. Verujem da ćemo obaviti najbolji mogući posao da se ovaj proces odvija koordinisano sa ustavnim promenama i da se zatvori tokom 2018. godine. Formiranje oružanih snaga nije usmereno protiv bilo koga, u interesu je mira i stabilnosti”, rekao je on.

Tači je kazao da je početak završne faze dijaloga između Beograda i Prištine od vitalnog značaja za ceo Zapadni Balkan, kao i da “mir između Kosova i Srbije podrazumeva mir na celom Balkanu”.

Prema njegovom mišljenju, „završni proces dijaloga Kosova i Srbije” biće okončan prihvatljivim sporazumom za obe strane, koji će i međunarodna zajednica pozdraviti.

Tači je „siguran da će Kosovo biti član Uneska i Interpola”, a kaže da će se uskoro kandidovati i za članstvo u Savetu Evrope, te smatra da će se sve “kretati progresivnim tokom, postepeno i koordinisano”.

Izvor: RTS, Tanjug, TV Most

 

Comments

Pročitaj još