Drecun: Još nije jasno kome će sud za OVK suditi

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio da nije poznato protiv koga će biti podignute prve optužnice Specijalog suda za zločine OVK.

“Spisak ljudi na Dreničkoj grupi otkriva ko bi mogao da se nađe na optužnicama. S druge strane je Haradinajev klan. Tužilaštvo usmerava pažnju na komandnu odgovornost terorističke OVK. Mi smo dali organizacionu šemu, kako bi se utvrdilo ko treba da snosi odgovornost”, rekao je Drecun u Jutarnjem programu Pink televizije.

Haradinaj je već oslobođen za neke zločine, pa, kako ističe Drecun, ne može opet da mu se sudi za isto.

“Pretpostavljam da će mu se suditi za Radonjičko jezero, a i Orahovačka grupa će se verovatno naći na optužnici. Naći će se i Sulejman Selimi zvani Sultan. Sačekao bih što se tiče imena, a treba da vidimo i kvalitet dokaza”, kazao je predsednik parlamentarnog odbora za KiM.

Kako je dodao, nakon povratka Hašima Tačija iz SAD početkom oktobra, evidentna je promena stava prema sudskim većima i zauzimanje negativne pozicije, a Drecun pretpostavlja da mu je neko u SAD “rekao da će se i on naći na optužnici”.

“Usmerava delovanje svoje ilegalne tajne službe prema potencijalnim svedocima, što signalizira da ih je neko upozorio da će se vrh OVK naći na optužnici”, naveo je.

Advokat Goran Petronijević, međutim, ističe da “nigde ne piše da je ovaj sud, sud za OVK”, već po svojoj nadležnosti može suditi svakome ko je počinio krivično delo u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000, a na teritoriji KiM.

“Sud može suditi svima, pa i Srbima. Vremenska odrednica pojačava činjenicu da će se pre svega suditi pripadnicima OVK “, rekao je Petronijević.

Drecun se, međutim, nije složio sa Petronijevićem da će se u tom sudu suditi na osnovu izveštaja Dika Martija o zločinima OVK. “Iskustvo radne grupe govori da se ne razmatra procesuiranje bilo kog Srbina. Nema straha za srpski narod na KiM. Sudiće se pripadnicima terorističke OVK. Za ambasadore je ovo bio veliki šamar”, rekao je Drecun, ističući da ga posebno brine izjava britanskog ambasadora koji je rekao da je inicijativa za osnivanje suda vrlo opasan potez.

Predmet debate bio je i status diplomatskih predstavnika u Prištini, za koje je Drecun insistirao da su “takozvani ambasadori”, jer Srbija ne priznaje Kosovo kao državu, a direktor Foruma za medjuetničke odnose Dušan Janjić mu je zamerio na tom stavu, i posle kraće rasprave, napustio studio pre isteka emisije.

“Ja ambasadore nikada ne bih nazivao takozvanima”, rekao je Janjić Drecunu. Nakon Drecunovog insistiranja da je njegov stav da država Srbija nije priznala samoproglašenu državu Kosovo, te da tamo ne mogu da budu ambasadori, Janjić je uzvratio: “Nije tačno. To je sud za ratne zločine i nije u tome stvar”, i napustio studio. Za Drecu je to bilo inscenirano.

“Srbija i svaki Srbin ne priznaju samoproglašenu državu Kosovo i svako ko govori drugačije radi protiv ustava zemlje, čak i govoreći da u Prištini postoje ambasadori. U Prištini ne postoje ambasadori, jer Kosovo nije nezavisna država”, izričit je bio Drecun.

Izvor:  Tanjug

Comments

Pročitaj još