• Početna>
  • Vesti>

Dodeljene nagrade UNS-a,medju nagradjenima i urednici mreže”Kosma”

Udruženje novinara Srbije na 136. rođendan dodelilo je novinarske nagrade za 2017. godinu. Četrnaest dobitnika prestižnih nagrada, ocenio je žiri, ostvarilo je visok profesionalizam i autentičnost u novinarstvu. Među nagrađenima su i urednici mreže”Kosma”, dobitnici nagrade”Dimitrije Davidović”.

Publicista Petar Peca Popović je tokom četiri decenije karijere sarađivao sa najvećim zvezdama pop i rok muzike, uvek podstičući svetsko u domaćoj muzici. Dobio je priznanje za životno delo.

“Mislim da je nagrada meni zapravo otplata jednog duga generaciji ljudi koji su otvorili prostore slobode i medija u šezdesetim i sedamdesetim”, rekao je Popović.

Novinarka Radio-televizije Srbije Svetlana Janićijević dobitnik je specijalne nagrade “Žika M. Jovanović” za serijal “Osma sednica”.

“Mislim da jedino u RTS-u možeš da upotrebiš svu arhivu koja postoji i to je veliko kulturno blago koje sam ja zdušno koristila u ovoj emisiji. Zaista mislim da je RTS pravo mesto da pravimo takve”, rekla je Svetlana Janićijević.

Dobitnica nagrade “Laza Kostić” u kategoriji vest i izveštaj je novinarka Radio-televizije Srbije Biljana Radulović, za izveštaj “Ko su migranti koji ostaju u Srbiji”.

“Meni je bilo interesantno dok smo snimali razgovore sa tim migrantima, ja sam uživala u razgovoru sa tim ljudima, a kada uživate u svom poslu – to je preduslov da uradite nešto dobro”, rekla je Biljana Radulović.

Nagradu “Bogdan Tirnanić” za komentar/kolumnu dobila je autorka emisije “Talasanje – Zemlja čuda” na Radio Beogradu Tatjana Milekić.

U izjavi za Novosti dana, Milekićeva je rekla da je počastvovana nagradom i da je za nju “dovoljno da njeno ime bude uz ime Bogdana Tirnanića”.

Nagradu za uređivanje “Dimitrije Davidović” ove godine dobili su urednici Kosma mreže – Goran Avramović (RTV KiM, Čaglavica), Željko Tvrdišić (Radio Kontakt plus, Kosovska Mitrovica), Darko Dimitrijević (Radio Goraždevac, Goraždevac), Maja Mladenović (RTV Herc, Štrpce) i Sanja Cvetković (Radio Klokot, Kosovsko Pomoravlje).

“Nagrada je simbol opstajanja malih srpskih medija na KiM koji su 15 godina uspeli da opstanu i probiju sve enklavske barijere”, rekao je Željko Tvrdišić, dobitnik nagrade “Dimitrije Davidović”.

Nagradu “Laza Kostić” za reportažu dobio je novinar Dragan Krsnik za reportažu “Tri meseca u slovačkoj fabrici ‘Samsunga’ u kojoj se građani Srbije tretiraju kao robovi” objavljenoj u Nedeljniku.

Nagradu “Laza Kostić” za satiru dobio je Zoran Kesić za emisiju “24 minuta sa Zoranom Kesićem”.

Nagrada “Laza Kostić” za intervju pripala je novinaru Nedeljnika Nenadu Čalukoviću.

Zlatnu povelju za dugogodišnji rad i doprinos novinarstvu i razvoj novinarske organizacije dobio je bivši direktor i glavni urednik Eksport presa Nikola Vučetić.

UNS-ova nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju “Aleksandar Tijanić” uručena je urednici emisije “Pravi ugao” Ljubici Gojgić.

“Nagradu doživljavam kao poruku članova žirija da je obaveza da profesionalno uvažite nečiji rad čak i kada se u svemu ne slažete ili kada se u mnogo čemu ne slažete i zato sam ponosna što je nagrada dodeljena baš meni”, rekla je Gojgićeva.

Članovi žirija bili su Vladimir Radomirović, Eržebet Pap Reljin, Ljiljana Smajlović, Edib Honić, Darko Dozet, Branko Veselinović, Živojin Rakočević, Dragana Pejović, Jelena Petković i Hajnalka Buda.

Comments

Pročitaj još