• Početna>
  • Vesti>

Brisel: O učešću SAD-a i Rusije u pregovorima odlučiće Beograd i Priština

Beograd i Priština odlučuju o ciljevima, brzini i o tome ko će učestvovati, posredovati u njihovom dijalogu o normalizaciji odnosa.

To se navodi u objašnjenju koje su agenciji Beta dali izvori Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Na pitanje Bete o izjavi predsedika Srbije Aleksandra Vučića da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin preneo da je Moskva spremna da se uključi u dijalog ako to, kako traži Priština, učine SAD, jedan zvaničnik EEAS je rekao da je “u toku rad na novoj fazi dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”.
On je rekao da “Beograd i Priština odlučuju o cilju, koracima, ritmu, formatima dijaloga”.

O tome razmenjuju mišljenja predsednici Hašim Tači i Vučić, a, kako je rečeno, “obe strane su potvrdile snažnu predanost primeni svih dogovora” u dijalogu.

Funkcioneri bliski visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini su ukazali na to da je na njenom ovonedeljnom sastanku s premijerima zemalja Zapadnog Balkana naglašena važnost dobrih odnosa, razumevanja i napredovanja regiona ka EU.

“U tom okviru je istaknut značaj tekućih razgovora predsednika Hašima Tačija i Aleksandra Vučića o napredovanju dijaloga”, kazao je funkcioner.

Na tom sastanku u Briselu je podvučena važnost, rekao je izvor, “podsticanja dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, u kojem posreduje visoka predstavnica Mogerini”.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je posle razgovora s predsednikom Vučićem izjavio u Moskvi da će Rusija podržati bilo koje obostrano prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine o Kosovu.

“Što se tiče Kosova, polazimo od toga da situacija mora da se reši političkim putem, na osnovu dijaloga u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti”, rekao je Putin.

Izvor: Beta, B92, TV Most

Comments

Pročitaj još