Rakić: Hapšenje Srba na KiM mora da prestane

Hapšenja Srba na Kosovu i Metohiji po principu “dva svedoka” i bez dokaza moraju da prestanu, izjavio je predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, upozorivši da se takvim hapšenjima zastrašuju Srbi povratnici.

“Iskustvo nam govori da se po pravilu hapse Srbi koji su ugledni i koji žele da se vrate na svoje ognjište, poput Božidara Mitrovića”, rekao je Rakić za današnje “Novosti”.

Na pitanje šta očekuje od Specijalnog suda za zločine OVK, on odgovara da “nema prevelika očekivanja od tog suda”, poučen iskustvom međunarodnog tribunala u kojem su, kaže, redom zanemarivani slučajevi u kojima su Srbi bili žrtve.

Rakić podseća da se na formiranje Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala u Briselu, čeka već 1.702 dana.

“Ovlašćenja ZSO su vrlo precizno definisana dogovorom iz 2015. i nećemo dozvoliti da se ona umanje odlukama lokalnih institucija. Da smo hteli nevladinu organizaciju, za to nam ne bi bili potrebni pregovori u Briselu”, ističe predsednik Srpske liste i gradonačenik severne Kosovske Mitrovice.

Upitan od čega zavisi kada će se otvoriti most na Ibru, Rakić kaže da otvaranje mosta više nije političko, već tehničko pitanje oko kojeg treba da se dogovore kompanije koje rade njegovu revitalizaciju.

“Ono što nas zanima i oko čega smo zabrinuti jeste bezbednost građana. To ćemo uvek zahtevati i nikakve ucene nas neće pokolebati”, zaključio je Rakić.

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još