Kocijančić: O dijalogu odlučuju Beograd i Priština

Svaka promena formata u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i angažovanje SAD, mora da bude podržana i od Srbije, kažu danas u Briselu.

– ”EU je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine. Na dvema stranama je da se dogovore o sadržaju, formatu, brzini i agendi – izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Kocijančić je ponovila da EU i SAD ”blisko sarađuju” kada je reč o Zapadnom Balkanu, što podrazumeva i proces dijaloga Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da je Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta EU ”deo redovne komunikacije između Brisela i Vašingtona”.

Na pitanje da li se u komunikaciji Brisela i Vašingtona pominjalo veće učešće Amerike, pa i angažman nekadašnje državne sekretarke Kondolize Rajs, kako u regionu, tako i u samom dijalogu Beograda i Prištine, izvori bliski kancelariji šefice EU diplomatije Federike Mogerini kažu da su o ”angažamanu Kondolize Rajs čuli samo iz srpskih medija.”

– ”Za nas je situacija jasna. Mi smo posrednici u dijalogu, a dijalog je između Beograda i Prištine, koji zajedno odlučuju kako će se dijalog voditi” – kažu diplomatski izvori u Briselu.

U EU naglašavaju da ono o čemu se razgovara jeste nova faza dijaloga Beograda i Prištine.

Portparolka Evropske komsije Maja Kocijančić kaže da se od predsednika i Srbije i Kosova očekuje da u narednim nedeljama i mesecima nastave sa konstruktivnim zalaganjem, kakvo je pokazano tokom pethodnih sastanaka u okviru dijaloga.

”- Radimo na novoj fazi dijaloga. U kontaktu smo sa SAD i sa naše strane se ništa ne menja – zaključuju diplomatski izvori u Briselu.

Izvor: TAnjug

Comments

Pročitaj još