Visoki Dečani slave ktitorsku slavu

Manastir Visoki Dečani je prvi spomenik u Metohiji i na Kosovu koji je nominacijom Srbije upisan na Uneskovu listu za svetsko kulturno dobro. Srpska pravoslavna crkva i narod danas veličaju Dan posvećen ktitoru Stefanu Dečanskom.

Hram Visoki Dečani podignut je podno Prokletija, nadomak Peći, u vreme procvata srpske srednjovekovne države. Zadivljuje lepotom arhitekture i zidnog freskopisa.

“Mi imamo sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture redovnu saradnju i radi se s vremena na vreme, i rađeno je pod okriljem Uneska, zaštita fresaka i s vremena na vreme njihovi eksperti dolaze”, kaže arhimandrit Sava, iguman Visokih Dečana.

Slikarstvo Dečana predstavlja enciklopedijsku riznicu vizantijske umetnosti. O tome svakodnevno mnogobrojnim posetiocima i inostranim delegacijama govore monasi dečanskog bratstva.

“Preko Svetog kralja Stefana Dečanskog čije mošti netruležne ovde imamo, zaista se izliva blagodet Božija, koju osećamo ne samo mi nego i svi koji dolaze. Mnogi ljudi prvi put dolaze u kontakt sa našom tradicijom, sa našim verom”, rekao je iguman Sava.

Zadužbina kralja Stefana Uroša Trećeg, koju mnogi nazivaju istorijskim srcem srpske kulture, jeste jedini spomenik na Kosovu i Metohiji, koji obezbeđuju pripadnici međunarodnih snaga.

Izvor: RTS

Comments