Marko Đurić sa ambasadorom Kine Li Mančangom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Li Mančangom.

Đurić je zahvalio kineskom ambasadoru na podršci koju je Kina pružila Srbiji prilikom pokušaja samoproglašenog Kosova da se infiltrira u međunarodne organizacije poput Uneska i Interpola.

„Veoma cenimo principijelnu podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i Srbija, sa svoje strane, dosledno podržava politiku „’jedne Kine’“, istakao je Đurić.

Ambasador Li Mančang naglasio je da Kinu i Srbiju vezuje čelično prijateljstvo, iste vrednosti i isti pogledi na svet.

„Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, za nas je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN osnov za rešavanje pitanja Kosova i Metohije i zato nećemo podržavati članstvo samoproglašenog Kosova u međunarodnim organizacijama“, rekao je kineski ambasador.

Sagovornici su se složili da su odnosi srpskog i kineskog naroda tradicionalno prijateljski i ispunjeni međusobnim poštovanjem i uvažavanjem,

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je konstatovao da su politički odnosi Srbije i Kine sve bolji, da među njima nema otvorenih pitanja, te da je posebno značajno da kvalitet tih odnosa bude pretočen i u sferu ekonomije.

U razgovoru je bilo reči i o predstojećem sastanku „Komunistička partija Kine u dijalogu sa političkim partijama sveta“, koji se naredne nedelje održava u Pekingu, i kome će prisustvovati delegacija Srpske napredne stranke.

Comments