Dušan Kozarev sa specijalnim izvestiocem za ljudska parava UN-a Nilsom Melcerom

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev primio je danas specijalnog izvestioca Saveta za ljudska prava UN za torturu i druge okrutne, nehumane i ponižavajuće postupke ili kažnjavanje Nilsa Melcera.

Melcer, koji u višednevnoj poseti Srbiji boravi u okviru procesa pripreme izveštaja za Savet za ljudska prava UN, na sastanku je upoznat sa primerima kršenja ljudskih prava Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji.

Kozarev je u razgovoru naveo da UNMIK i Euleks godinama rade na uspostavljanju vladavine prava na Kosovu i Metohiji, ali da je situacija i dalje daleko od zadovoljavajuće, jer, na primer, i dalje nema sistemskog odgovora na problem uzurpirane imovine Srba.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM je posebnu pažnju posvetio slučaju Bogdana Mitrovića, uhapšenog zbog navodne umešanosti u ratne zločine, koji se nalazi u višemesečnom pritvoru bez ikakve optužnice.

Kozarev je objasnio da je taj slučaj model po kojem se politički instruirano pravosuđe obračunava sa potencijalnim povratnicima i ljudima koji ne žele da svoju imovinu prepuste uzurpatorima.

Takođe, gonjenje Srba zbog navodnih ratnih zločina, na osnovu tajnih poternica i nepouzdanih svedočenja koja često podnose uzurpatori imovine, jeste, kako je istakao Kozarev, i politički pokušaj pravljenja veštačkog balansa uoči početka rada specijalnog suda za zločine takozvane OVK. On je upozorio da ovakva praksa zastrašivanja građana obeshrabruje potencijalne povratnike i jeste direktan atak na slobodu kretanja i čitav niz ljudskih osnovnih prava.

Kozarev je predstavnika UN, takođe, upoznao sa procesom dijaloga Beograda i Prištine, političkom situacijom u pokrajini, kao i problemom nezadovoljavajućeg nivoa održivog povratka interno raseljenih lica na Kosovo i Metohiju.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."