• Početna>
  • Vesti>

Jevtić i O’Konel o povratku, uzurpiranoj imovini i ZSO

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Ruari O’Konelom.
Tokom sastanka dvojica zvaničnika su konstatovala da se poglavlje povratka raseljenih mora zatvoriti što skorije na jedan pozitivan način, a to je da se svim raseljenim licima koji izraze želju za povratkom to i omogući. Na sastanku je bilo reči o problemu uzurpirane imovine, gde je rečeno da i nakon izveštaja zaštitnika građana u kome se navodi da je Zakon o Agenciji za verifikaciju imovine loš potrebno raditi na izmeni i dopuni tog Zakona i da će „Srpska lista“ težiti ka tome da se na konretan način krene u rešavanje ovog pitanja u Skupšini Kosova. Kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština, ministar Jevtić je na sastanku istakao da se ZSO mora formirati u toku 2018. godine.
„ Činjenica je da ulažemo velike napore da raseljene vratimo. Naš krajnji cilj je negde što skoriji povratak svih koji to žele, možda ćemo na taj način animirati i one koji do sada o povratku nisu razmišljali da se na Kosovo vrate. Stvaranjem konretnih uslova za povratak iskreno mislim da ćemo stvoriti bolju klimu i za suživot nevećinskih naroda na Kosovu. Formiranje Zajednice srpskih opština je važno upravo i zbog povratka jer se na taj način uliva sigurnost i raseljenima da se konačno mogu vratiti svojim domovima“, rekao je ministar.
Pozitivna klima u Vladi kada je u pitanju rešavanje problema nevećinskih naroda ohrabruje, zbog toga ćemo i pokušati da gore navedene probleme rešimo što pre, istako je Jevtić.
Od strane ambasadora O’Konela je napomenuto još jednom da je u proces važno uključiti i lokalne samouprave kao i druge organizacije i institucije na svim nivoima jer je primarni cilj da nevećinske zajednice budu jednake u smislu poštovanja vladavine Zakona i uvažavanju ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još