• Početna>
  • Vesti>

Proglašena epidemija,broj obolelih od morbila na Kosmetu raste

U Kosovskoj Mitrovici osim što je proglašena epidemija malih boginja broj oboleleih raste. Od prošle nedelje , broj je sa 14, prema podacima sa infektivnog odeljenja,  porastao na preko 70 obolelih.

Doktor specijalista infektolog, načelnica infektivnog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica Danica Radomirović, rekla je u razgovoru za naš jutarnji program da broj obolelih raste i da to više nisu slučajevi iz romske populacije kako je bilo na početku.”Sada se javljaju oboleli iz svih krajeva Kosova i Metohije ,i oni koji nisu imali kontakte sa Romima , a oboleli su i iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Prilužja, Gračanice,Klokot Banje ali i ostalih krajeva centralnog Kosmeta tako da je broj obolelih od pre nedelju dana  zaključno sa današnjim danom porastao na više od 70.

Na naše pitanje ko je najugroženiji kada je u pitanju vakcinacija i da li su zaraženi morbilama nevakcinisani gradjani dr. Radomirović odgovara:“Uglavnom i najveći broj onih koji su se nama javili su nevakcinisani,medju njima i oni koji nisu kompletno vakcinisani,što znači da nisu primili dve doze, a ima obolelih kod kojih je potpuno blaga klinička slika jer su potpuno vakcinisani i bili su u direktnom kontaktu sa obolelima  ali je dodala da je posle deset godina dejstvo vakcine blaže.Virus je jako kontagiozan , zato broj obolelih raste  a vakcinacija je obavezna  i ona je najveća zaštita ali se takodje savetuje sto česće provetravanje prostora, higijena i pranje ruku ali i što manje boraviti u zatvorenom prostoru. Svakako izbegavati i kontakte sa obolelima“dodaje dr. Radomirović.

Epidemiolog zavoda za Javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr. Zoran Vukadinović kaže „Situacija se iz časa u čas menja  tako da je za sada prijavljeno oko 77 obolelih , ali  ne treba širiti paniku i treba se ponašati u skladu sa pravilima kada se proglasi epidemija. Jesu najkritičnije bebe starosti do 6 meseci, jer se oslanjaju na majčin imunitet , ali nakon toga bi roditelji trebalo da se pridržavaju kalendara imunizacije koji je za vakcinu od 12 do 15 meseci i revakcinu do 14 godina. Pola doze primljene vakcine se smatra delimičnom vakcinacijom, koja nije dovoljna u borbi sa virusom“ naglašava dr. Vukadinović.U rizičnoj grupi su svi od 15 meseci do 48 godina. Obavezna imunizacija traje od 1971. godine  a razlog epidemije koja je proglašena u više gradova je isključivo kolektivni pad imuniteta za 95 procenata“dodaje on.

Od načelnika Dečijeg odeljenja KBC Kosovska Mitrovica dr. Zorana Savića , dobili smo informaciju da se trenutno na odeljenju nalazi troje  obolele dece romske nacionalnosti koja su u stabilnom stanju i jedna beba kod koje je klinička slika  lošija jer pripada rizičnoj grupi a to su odojčad.

 

 

 

Comments

Pročitaj još