Đurđanović i Ristić: Nagon vs. duša

Izložbom slika „Leva strana uma“  Stefana Đurđanovića, pobednika  Likovnih okršaja i drugoplasiraog Mladena Ristića, završen je drugi ciklus ovog nesvakidašnjeg takmičenja koje već godinu dana orgaizuje galerija Akvarijus.

Iako je samostala izložba zapravo nagrada namenjena isključivo pobedniku okršaja, Đurđanović je odlučio da lovorike podeli sa Ristićem pa su tako zajedno obradili nikad do kraja iscrpljenu temu onog grotesknog u čoveku.

Posetioce je u galeriji dočekao mrak. Iz tog mraka, umetnici su se obratili gostima. U tom mraku je pročitana recenzija. Taj mrak  je bio u službi kulisa, jaka i rečita metafora za društvo u kome oni stvaraju ali pre svega  za ono najcrnje u ljudskoj duši. Taj mrak je na svim njihovim slikama.  To je boja  nadmoći nagona nad duhovnim. A gde duša pati, nastanjuje se strah.

Kada su svetla upaljena, shvatili smo da su oni uspeli da mrak naslikaju najlepršavijim i najživotnijim  bojama koje na prvi pogled mogu da zavaraju.  Kao pečurka. Kao nimfa.  Kao čovek.

A mladi autori tvrde da svaki čovek ima  neki svoj mrak mračniji od tuđih mrakova. Neki strah koji čoveka menja i vitoperi.

I dok Mladen kroz svoju „Fish eye“ postavku pokazuje izvitopereno i deformisano lice čoveka  (ili njegovog karaktera) gledano kroz špijunku i time približava njegov lik istini, Stefan, nam pokazuje isto to samo iz druge perspektive, iznutra.

“Mladen I ja smo prvo hteli da radimo više neke druge stvari što se tiče ovog okruženja, a onda smo se ‘uhvatili’ za neke ličnosti – Mladen je kroz  svoj Fisheye prikazao grimasu i pravog čoveka, a ja sam radio ono što se krije iza njega, a svaki taj strah sigurno ima i neko ovde kao što imamo Mladen i ja” – rekao je Đurđanović.

Oni podsećaju mlad svet da je “duša čovekova vasceli svet”  zastrašujući ih prizorima umova, koje je, sa leve strane, nekontrolisan nagon razjeo do neizlečivog. Kao oni jezivi prikazi rakom nagriženih pluća na paklicama cigareta.

Slike mladih umetnika biće postavljene u galeriji Akvarijus do 12. novembra.

Stefan Đurđanović je rođen 1996. godine u Nišu. U toku školovanja šest meseci se usavršava u Austriji u Gimnaziji umetnosti u Klagenfurtu. Započinje studije slikarstva u Firenci (Ačademia di Belle Arti di Firenze), da bi se kasnije vratio u Srbiju i nastavio studije na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, gde je trenutno na drugoj godini Slikarstva. Samostalno izlagao u Austriji i Kosovskoj Mitrovici, učesnik je više kolektivnih izložbi.

Mladen Ristić je rođen 1996. godine u Nišu. Student je treće godine na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, odsek Grafika. Učesnik je više kolektivnih izložbi. Bavi se tetoviranjem već četiri godine.

Iz galerije najavljuju da uskoro počinje i treći ciklus Likovnih okršaja i pozivaju umetnike da se prijave i odmere snage.

 

 

Comments

Pročitaj još