Ljajić: Počinje primena kontramera prema Prištini

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da će Beograd početi sa primenom određenih kontramera nakon najava iz Prištuni da neće promeniti odluku o uvođenju dažbina na brašno iz centralne Srbije.

“Nama ništa drugo nije preostalo nego da od danas počnemo sa primenom određenih kontramera i te ćemo mere sukcesivno pojačavati zavisno od razvoja situacije. Nismo srećni zbog toga, ali naprosto, posle ovakve izjave nemamo nikakav manevarski prostor za rešenje ovog problema“, poručio je Ljajić.

Ljajić je to rekao nakon što je kosovski ministar trgovine i industrije Bajram Hasani izjavio da Priština neće promeniti odluku o uvođenju takse na plasman brašna iz centralne Srbije i otvorio mogućnost uvođenja novih antidamping taksi.

Ministar je rekao i da ne može govoriti o konkretnim kontramerama, jer će Vlada Srbije, za razliku od kosovske strane uvoditi samo one mere koje su u skladu sa međunarodnim standardima.

“Nikakve mere koje mogu da budu protiv ili CEFTE ili Evropske komisije nećemo preduzimati. Preduzimaćemo sve ono što je u skladu sa našim zakonima, ali ćemo dati vrlo jasan signal da mi ne možemo tolerisati više takvo ponašanje i uvođenje ovakvih mera koje nikakav realni osnov nemaju”, istakao je Ljajić.

Ljajić je rekao da se ovde radi o uvođenju mera protiv čitave mlinarske industrije u Srbiji i da nema ni govora o tome da je bilo dampinških cena.

“Mi smo danas pisali i komesaru Johanesu Hanu. Želimo da od njega dobijemo odgovor da li je ovo evropsko ponašanje”, naveo je Ljajić.

 

 

 

 

Comments

Pročitaj još