Đurić sa Taninom: Veća uloga UNMIK-a za bolju političku stabilnost

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa šefom UNMIK-a Zahirom Taninom, sa kojim je razgovarao o trenutnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini i predstojećoj sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu i Metohiji.

Đurić je tom prilikom istakao da je stav Srbije da Savet bezbednosti UN treba da nastavi da na redovnom tromesečnom nivou diskutuje o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, Beograd je zahvalan Misiji UN na KiM na kvalitetnom radu i statusnoj neutralnosti, istakavši da je kroz višegodišnje iskustvo izgrađeno uverenje da bi većom ulogom UNMIK-a u pokrajini bili postignuti politička stabilnost, pravna sigurnost i bolji preduslovi za napredak u dijalogu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je u razgovoru još jednom naglasio iskreno i dosledno opredeljenje Beograda za mirno rešavanje nesuglasica u regionu političkim i diplomatskim sredstvima, kao i želju za nastavak dijaloga sa Prištinom.

„Beograd je na delu pokazao posvećenost za sprovođenje postignutih sporazuma, a sada je na potezu Priština, koja mora da odblokira proces formiranja Zajednice srpskih opština“, rekao je Đurić, podsetivši da je danas 1651. dan od potpisivanja Briselskog sporazuma, kada je Priština preuzela tu obavezu.

Đurić je sagovornika upoznao i sa idejom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, koji je pokrenut na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."