Priština: Imenovanje srpskih sudija i tužilaca

Četrdeset dvoje srpskih sudija i četrnaest tužilaca biće imenovano, danas u Prištini, čime će Sporazum o pravosuđu Beograda i Prištine biti u potpunosti sproveden.

Prethodno će, kako je saopšteno iz kancelarije kosovskog predsednika, Priština doneti dekret.

“Dekret je jedna od afirmativnih mera koje kosovske institucije preduzimaju kako bi postigli punu i delotvornu ravnopravnost članova zajednice u svim oblastima ekonomskog, socijalnog, političkog i kulturnog života”, saopšteno je iz kancelarije kosovskog predsednika.

Briselskim sporazumom iz 2015. godine, za region Mitrovice predviđen je jedan Osnovni sud koji će funkcionisati u dva objekta i jedno osnovno tužilaštvo.

Krivični predmeti će se tretirati u objektima suda na severu, a građanske parnice vodiće se na jugu. Glavni tužilac biće Albanac, a predsednik suda Srbin.

Sudije i Tužioci iz srpske zajednice na KiM trebalo je da izjave daju  prošle sedmice, ali se to nije dogodilo, kako je rekla portparolka Evroske komisije Maja Kocijančič na zahtev Beograda.

 

 

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."