U CIK-u očekuju regularne izbore na severu

Uz manje probleme oko biračkih spiskova na pojedinim mestima, sva birališta za lokalne izbore jutros su otvorena na vreme, potvrdila je za RTV Kim predsednica Centralne izborne komisije Valjdeta Daka. Očekuje da će izbori biti regularni i na severu Kosova.

Predsednica CIK-a očekuje da će izbori proteći regularno, posebno na severu Kosova gde postoje najveća strahovanja da bi moglo doći do nepravilnosti.“Ja se nadam da neće biti problema, mi smo kao Centralna izborna komisija uradili sve što je bilo u našoj mogućnosti. Tamo je veliko prisustvo i OEBS-a, Policije Kosova i drugih grupa koje su ovlašćene da brinu za sigurnost na tom delu Kosova. Nadamo se da će sve biti u redu i da će ovo glasanje proteći kako treba”, kazala je Valjdeta Daka.Biračka mesta jutros su otvorena na vreme, kaže Daka.“Bilo je malih problema sa biračkim spiskovima na pojedinim mestima, ali je to prevaziđeno, tako da mogu da potvrdim da su biračka mesta otvorena na vreme”.Pravo glasa na ovim izborima imaju svi koji se nalaze na biračkim spiskovima, kaže predsednica CIK-a.Na biračkim spiskovima, koji su bili neažurirani i na nedavno održanim parlamentarnim izborima, sada su izvršene manje korekciije.

“Regulisano je onoliko koliko smo imali vremena za to, pošto je bilo veoma malo vremena između dva izborna ciklusa. Između zadnjih parlamentarnih i ovih lokalnih bilo je sasvim malo vremena, tako da smo uradili ono što smo mogli”, kaže Daka.
Pravo glasa na lokalnim izborima na Kosovu ima oko 1,8 miliona birača. Danas se glasa za odbornike i gradonačelnike u 38 kosovskih opština, od kojih u 10 većinu čine Srbi.

 

Comments

Pročitaj još