Kocijančič: Primena sporazuma o pravosuđu u što kraćem roku

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da EU žali zbog odlaganja primene Briselskog sporazuma o pravosuđu do čega je, kako kaže, došlo zbog zahteva Beograda.

Maja Kocijančič je ukazala na potrebu primene sporazuma o pravosuđu u što kraćem roku s obzirom na to da je primena sporazuma o normalizaciji odnosa dve stranke usko povezana sa evrointegracijama.”Žalimo što je došlo do odlaganja po zahtevu Beograda. Priština je ispunila sve obaveze povezane sa primenom ovog sporazuma iz dijaloga. Važno je da do integracije sudskog osoblja i primene sporazuma o pravosuđu dođe jer će to doprineti poštovanju vladavine prava na Kosovu, posebno u regionu Mitrovice”, izjavila je Kocijančič povodom informacija o probijanju roka za primenu Sporazuma o pravosuđu na Kosovu.

Kocijanči; je podsetila da su se predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači krajem avgusta dogovorili integraciju pravosuđa do 17. oktobra.”Sporazum je, kada je reč o situaciji u pravosuđu, bio vrlo jasan. Postavljen je bio datum i mi žalimo što se to danas nije dogodilo. Nastavićemo da radimo u tom pravcu. Jasno je da je odgovornost za primenu na dvema stranama. Obaveze obe strane su bile jasne, uključujući onu sa srpske strane koja je ponovljena prošle nedelje kada je premijerka Srbije bila u poseti Briselu”, izjavila je portprolka Evropske komisije.Maja Kocijančić kaže i da očekuje konstruktivno zalaganje EU u cilju pune implementacije svih sporazuma postignutih u dijalogu o normalizaciji odnosa kome posreduje EU.”U ovom smislu, važno je da do integracije pravosuđa dođe, bez odlaganja, što je pre moguće”, poručila je Kocijančič.Dodala je da je implementacija dogovora iz dijaloga Beograda i Prištine “i dalje izazov” i da EU radi sa obe strane da osigura punu primenu svih sporazuma postignutih u okviru tog procesa.

“Napredak obe strane na putu evrointegracija je povezan sa napretkom u dijalogu i to ostaje i zaubuduće”, zaključila je Kocijančič.

 

 

 

Comments