• Početna>
  • Vesti>

Na severu Kosova u nedelju besplatni ginekološki i pregledi stomaka

U većini zdravstvenih ustanova na severu Kosova u nedelju 15. oktobra biće obavljani besplatni pregledi pacijenata u vremenu od 8 do 16 časova. Radi se o nastavku akcije koju je ranije pokrenulo srpsko Ministarstvo zdravlja.
Zamenik direktora Kliničko bolničkog centra u Kos. Mitrovici dr Zlatan Elek i upravnica mitrovičke bolnice dr Danica Radomirović rekli su na konferenciji za novinare da su u ovu akciju Ministarstva zdravlja Republike Srbije uključene sve bolnice i kliničko bolnički centri.
„U nedelju 15. oktobra u vremenu od 8 do 16 časova biće obavljeni besplatni pregledi na odeljenju ginekologije i akušertstva za pripadnice nežnijeg pola. Pregledi su na prijemnom odeljenju ginekološke službe,”- rekao je Elek.

On je naveo i da će ultrazvučni pregledi stomaka biti obavljani na odeljenju radiologije u mitrovičkoj bolnici takođe u istom periodu.

“Treća vrsta pregleda je interesantna, jer predstavlja skrining i rano otkrivanje malignih bolesti prostate. Ultrazvučni pregledi će biti obavljeni na odeljenju urologije a u laboratoriji potom biće obavljan “PS antigen” koji služi za rano otkrivanje tumora prostate,”- rekao je Elek.

Osim KBC u Kos. Mitrovici u ovu akciju biće uključeni Dom zdravlja u Zvečanu gde će biti obavljani pregledi od strane ginekologa i ultrazvučni pregledi abdomena, kazao je on.

Elek je istakao i da će u Domu zdravlja u Leposaviću takođe biti obavljani ginekološki pregledi.

“Biće dovoljan broj lekara koji će stojati na usluzi građanima i molimo sve da se odazovu ovoj akciji Ministarstva zdravlja, jer se radi o prilici da građani unaprede svoje zdravlje i u toku jednog dana obave veći deo pregleda bez prethodnog zakazivanja,”- kazao je Elek.

Izvor: Kontakt Plus radio

Comments

Pročitaj još